Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru completarea stocului de rachete PAC-2 GEM-T al României, cu care funcționează sistemele de lansatoare Patriot cumpărate de la americani, valoarea totală a achiziției fiind estimată la peste 1 miliard de euro plus TVA, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.
Prin înțelegerea parafată în 2017, s-a convenit cu SUA achiziționarea și livrarea a 7 sisteme Patriot și a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, reprezentând o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare.
″În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA)″, se arată în solicitare.
Potrivit sursei citate, achiziția va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor, și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.
″Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție″, se mai afirmă în document, care poate fi consultat aici.
Acolo mai scrie că avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet (cam 380 milioane euro fără TVA), trebuie plătit anul acesta sau în primul trimestru din 2024.