Aproape 40 de ordine de ministru (OME) și de hotărâri de guvern (HG) cu termen de intrare în vigoare 1 decembrie, care să pună în aplicare legile educației Deca-Iohannis în învățământul preuniversitar și, respectiv, învățământul superior, nu au fost puse în aplicare nici vineri, 8 decembrie. Ministerul Educației încalcă practic calendarul oficial de implementare a legislației subsecvente pe care și l-a impus pe 2 septembrie, scrie Edupedu.ro, preluat de G4Media.ro.
32 de acte normative țin de învățământul preuniversitar, iar 7 de învățământul universitar, conform monitorizării făcute de Edupedu.ro pe baza ordinului de ministru al Educației care aprobă termenele până la care toată legislația subsecventă noilor legi ale educației să fie adoptată. Actele nu au fost puse nici în consultare publică, prima etapă până la o dezbatere online sau, dacă Ministerul Educației nu organizează o astfel de consultare, prima etapă până la discutarea în ședința de guvern și aprobare – în cazul Hotărârilor de Guvern.
Edupedu.ro a scris pe 1 noiembrie că nu mai puțin de 16 acte normative care să pună în aplicare legea educației în învățământul preuniversitar ar fi trebuit să intre în vigoare atunci. Dintre acestea, cu termen prima zi a lunii noiembrie, printre care se află și regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP, nu au fost aprobate niciunul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până pe 8 noiembrie erau peste 20 de acte pentru învățământul preuniversitar neaprobate, dar din care au mai fost puse în consultare publică sau publicate în Monitorul Oficial – vezi cazul ordinului care aprobă profilul absolventului – până la data publicării articolului. Alt exemplu: HG despre Programul Național Masa Sănătoasă (PNMS), care prevede masă la școală pentru 1 milion de elevi, a fost publicată în consultare publică pe 29 noiembrie. Ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 noiembrie.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro.