Casa Regală a României va primi în folosință gratuită, pentru 99 de ani, Palatul Elisabeta, iar cheltuielile de funcționare curentă a Casei vor fi suportate din fonduri publice, dar cu obligația ca șeful Casei Regale, astăzi Regele Mihai, să prezinte anual Parlamentului, în scris sau în persoană, un raport. Astăzi, cheltuielile de întreținere a Palatului Elisabeta scot din buzunarul Casei Regale aproximativ 5.000 euro lunar.
Casa Regală va avea la dispoziție un serviciu administrativ, finanțat tot din bugetul de stat, dar cu posibilitate de atragere de bani și din surse private, cu 20 de angajați.
Regulile vor fi stabilite de Guvern prin proiect de lege pentru care va fi necesar și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Casei Regale îi este acordată personalitate juridică, poziția de Șef al Casei Regale este recunoscută ca fiind una de demnitate publică, iar șeful Casei va primi în continuare o indemnizație lunară similară celei acordate unui fost șef de stat (circa 5.000 de lei). Palatul Elisabeta va fi în domeniul public al statului și în folosința gratuită a Casei Regale, pentru 99 de ani.
Proiectele Casei Regale vor fi finanțate tot din buget, ca și din venituri proprii.
Patrimoniul Casei Regale este diferit și nu poate fi comasat cu patrimoniul personal al oricărei persoane, inclusiv al Șefului Casei Regale, mai este stabilit în document.
Guvernul arată că astfel activitatea publică a Casei Regale este încadrată "predicitbil", toate activitățile fiind însă sub controlul Parlamentului.
În maximum 10 zile de la data la care proiectul de lege va deveni aplicabil, Șeful Casei Regale, astăzi Regele Mihai I, va trebui recunoscut printr-o Declarație comună a celor două Camere ale Parlamentului.
Anual, el va trebui să prezinte Parlamentului, în scris sau în ședință reunită, la solicitarea președinților celor două Camere, un raport asupra activității Casei Regale în anul precedent.