Banca Mondială a finalizat și transmis autorităților guvernamentale planul cadru pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanda, care ar trebui să găzduiască viitorul Cartier al Justiției. Guvernul va decide dacă proiectul va include și sediile altor instituții centrale și caută soluții de finanțare.
În luna decembrie a anului 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum începerea acțiunilor de amenajare, pe bulevardul Unirii din București, a unui Cartier al Justiției, sub forma unui complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar, care să aibă ca scop concentrarea într-o singură zonă a unui număr mare de instituții din componența infrastructurii sistemului judiciar.
Ulterior a fost propusă schimbarea denumirii proiectului din „Esplanada" în ”Cartierul Justiției".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înainte de Revoluție, în anii ’80, Nicolae Ceaușescu voia să folosească terenul pentru un amenajarea unui Centru Național de Creație și Cultură Cântarea României. După 1990, însă, lucrările au fost abandonate, iar 10 ani mai târziu, la începutul anilor 2000, Ministerul Transporturilor a decis folosirea terenului pentru proiectul imobiliar Esplanada, realizat în parteneriat public-privat de grupul ungar TriGranit, controlat de miliardarul Sandor Demjan.
Proiectul prevedea construcția mai multor clădiri de birouri în jurul unui centru comercial, cu o investiție de aproximativ 1 miliard de euro, însă a fost blocat pe termen nedeterminat din cauza unor probleme apărute în procesul de retrocedare a unor loturi din teren.
Conform proiectului avansat în 2015, Cartierul Justiției va fi amplasat pe un teren viran de 10 hectare vis-a-vis de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională și sala de operetă a Capitalei. Momentul începerii propriu-zise a construcției nu a fost precizat în proiect.
Ministerul Justiției estima că partea sa din proiect va costa 200 de milioane de euro, sumă pe care intenționează să o contracteze de la Banca Mondială. Potrivit datelor anunțate la începutul anului 2015 de Ministerul Dezvoltării, bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, o parte din fonduri urmau să fie obținute de la Banca Mondială.
CITEȘTE ȘI PNL și USR încearcă să blocheze o eventuală candidatură a lui Liviu Dragnea la președinția RomânieiPotrivit unui document guvernamental, redactat la începutul acestei luni și prezentat acum de Profit.ro, în luna aprilie a anului 2015, Ministerul Justiției a transmis o scrisoare de intenție Biroului Băncii Mondiale din România, prin care a reiterat solicitarea de sprijin în negocierea unui nou proiect și a unui acord de împrumut pentru reforma sistemului judiciar, care să aibă ca scop dezvoltarea Cartierului Justiției.
Conform sursei citate, în perioada aprilie-septembrie 2015, la solicitarea Băncii Mondiale, a fost elaborat, cu sprijinul instituțiilor beneficiare din cadrul sistemului judiciar, un raport analitic succint privind necesitatea și oportunitatea finanțării unui Cartier pentru Justiție.
Cartierul Justiției ar trebui să găzduiască, potrivit raportului, sediile a 14 instituții beneficiare: Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Institutul Național al Magistraturii, Judecătoriile sectoarelor 2, 3 și 5, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Parchetele de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5 și 6.
Documentul citat arată că autoritățile guvernamentale și misiunea de asistență a Băncii Mondiale au avut consultări în ianuarie 2016, în urma cărora a rezultat că ”există interes cel puțin din partea reprezentanților Ministerului Justiției, ai Ministerului Culturii și și ai Primăriei Generale a Municipiului Bucuresti pentru dezvoltarea unui proiect integrat de utilitate publică pe amplasamentul Esplanada”.
În sprijinul elaborării în continuare a viziunii și a conceptului viitorului cartier dedicat proiectelor administrației publice, Banca Mondială a alocat resurse financiare proprii pentru pregătirea unui plan cadru/ strategie pentru amplasamentul Esplanada.
”Proiectul vizând pregătirea acestui plan cadru/ strategie, realizat de consultanții Băncii Mondiale, a fost finalizat în luna februarie a.c. și transmis Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, fiind în prezent în analiză internă la nivelul ministerului”, afirmă sursa citată.
CITEȘTE ȘI CJUE dă dreptate (și) României: UE nu poate încheia singură acord cu Singapore privind protecția investițiilor. Protecția bilaterală a investițiilor a dus la cazuri precum cel al fraților MiculaAcum, Guvernul arată că în zona respectivă poate fi dezvoltat ”un cartier dedicat proiectelor administrației publice care să cuprindă clădiri publice construite la standarde înalte atât în privința calității arhitecturale cât și cele mai noi standarde de mediu, să cuprindă instituții publice și culturale care să găzduiască evenimente internaționale de marcă, generând astfel atractivitate economică și turistică”.
Documentul mai precizează că Guvernul va forma un grup de lucru care să găsească soluțiile tehnice, juridice și de finanțare pentru proiect.
”În vederea soluționării situației amplasamentului Esplanada, este în lucru un memorandum care să fie supus aprobării Guvernului, prin care se propune clarificarea intenției Guvernului în ceea ce privește acest amplasament și constituirea unui grup de lucru interinstituțional permanent la nivel de decizie si la nivel tehnic care să identifice soluțiile juridice, tehnice si de finanțare pentru dezvoltarea proiectului pentru a reda un teren valoros capitalei, echipat cu instituții de care aceasta are nevoie”, arată documentul guvernamental.