Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de modificare a Legii privind regimul armamentului deținut de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și de forțele armate străine pe teritoriul României, care reglementează utilizarea acestuia împotriva dronelor ostile.
MApN avertiza anterior că obiectivele militare din România sunt tot mai des survolate în modalități neautorizate de către vehicule aeriene fără pilot (UAV - drone) și că legislația românească nu permitea combaterea acestor activități, ceea ce reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității respectivelor obiective.
"Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare, după caz, (…) împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil. În cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora. În cazul folosirii dispozitivelor militare împotriva echipamentelor radioelectrice care sunt utilizate pentru comanda la distanță a dronelor, acțiunea se execută până la îngreunarea utilizării sau neutralizarea acestora", prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților și care va merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Potrivit actului normativ, armata este totodată autorizată să rețină dronele imobilizate și echipamentele radioelectrice neutralizate și să le predea "organelor în drept".
De asemenea, forțele aeriene ale MApN pot face uz de armamentul de bord în scopul asigurării pazei și apărării obiectivelor militare ori securității zonelor militare restricționate, în conformitate cu regulile de angajare autorizate.
Toate aspectele procedurale legate de constrângerile și limitările privind circumstanțele, modalitățile și mijloacele prin care va putea fi folosită forța împotriva dronelor vor fi stabilite prin ordin al ministrului Apărării.
Pe de altă parte, anul acesta s-a intensificat și activitatea de pe teritoriul României a dronelor aliate. Astfel, escadronul de drone americane MQ-9 Reaper staționat la Câmpia Turzii execută începând din 1 februarie misiuni permanente de supraveghere, recunoaștere și culegere de informații în întreaga regiune balcanică, caracterizate ca fiind de o "importanță critică" pentru procesul decizional al NATO.