Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus urmărirea penală a președintelui Senatului, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, acuzându-l de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt trimiși în judecată Paul de România, Remus Truică, Tal Silberstein și Dan Andronic. În luna aprilie, Tăriceanu a fost citat ca martor în acest dosar.
Acțiunea a fost declanșată de către procurorii DNA Brașov.
"Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată. Astfel, suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein", arată DNA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procurorii precizează că aceste declarații sunt necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă).
În 3 martie, procurorii DNA Brașov au anunțat că au dispus extinderea anchetei în dosarul vizând retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa și față de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov. Astfel, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Remus Truică, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor, și față de Paul Philippe al României, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei doi sunt arestați la domiciliu din luna decembrie a anului 2015.
În dosarul extins al retrocedărilor ilegale mai sunt cercetați avocatul Robert Roșu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole, Apostol Mușat, primar în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar în Primăria Snagov, dar și Teodor Chiriac, director tehnic la Direcția Silvică Ilfov.
În același dosar, sunt cercetați și oamenii de afaceri israelieni Shevez Shimon, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și Agavi Moshe.
CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupțieÎn decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, față de Shimon Shevez și Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor și față de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infracțional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa și a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.
Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prințul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților sau instituțiilor care dețineau aceste proprietăți, instigarea și complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici, se arată în ordonanța de punere în mișcare a urmăririi penale.
CITEȘTE ȘI Raport SUA privind România: Au existat informații că autoritățile guvernamentale au monitorizat comunicații online fără autorizareÎn schimbul ajutorului lor, suspecții ar fi obținut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 și 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prințul Paul.
Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prințul Paul le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au și fost obținute în mod nelegal.