Dezacord în coaliție: Nu au putut fi instituite noi pensii speciale pentru funcționarii Consiliului Legislativ. Mandatul actual al lui Florin Iordache, în discuție

Dezacord în coaliție: Nu au putut fi instituite noi pensii speciale pentru funcționarii Consiliului Legislativ. Mandatul actual al lui Florin Iordache, în discuție
scris 12 apr 2023

Proiectul legislativ prin care personalul Consiliului Legislativ ar urma să beneficieze de pensii de serviciu nu a întrunit voturile necesare pentru a trece de Camera Deputaților, după ce PSD și PNL nu s-au înțeles cu privire la actualul mandat al șefului Consiliului, fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Deși limitează mandatele președintelui Consiliului Legislativ la două, proiectul prelungește cu 5 ani mandatul lui Iordache, care se află de 2 ani și jumătate în primul mandat, iar liberalii ar fi dorit ca după aprobarea legii să se facă noi alegeri pentru conducerea instituției. 

De ce este important: În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la componenta ”Reforma sistemului public de pensii” este prevăzută și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru finalizarea ”cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”. O astfel de lege a fost trumisă în Parlament de Guvernul Ciucă, dar a iscat numeroase controverse

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, dacă aprobă proiectul, actuala majoritate de guvernământ nu doar că nu își respectă angajamentele din PNRR, de reducere a pensiilor speciale, dar ia decizii contrare acestor promisiuni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este important: Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului și are rolul de a analiza și aviza proiectele de legi, propunerile legislative și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, precum și propunerile legislative înregistrate la Parlament. Deși consultative, avizele sunt obligatorii în procesul de legiferare, iar lipsa acestora sau nesolicitarea lor în termenul legal al acestora pot conduce la neconstituționalitatea actelor normative.

Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat

Proiectul a fost inițat de PSD având un temei justificat, și anume că în prezent legea de organizare a Consiliului Legislativ nu prevede o limită de mandate a președintelui instituției, care este numit de către Parlament.

Actualul președinte al Consiliului Legislativ este fostul deputat PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției în cabinetul Grindeanu.

Iordache a fost numit la șefia Consiliului Legislativ în octombrie 2020, iar la data de 9 noiembrie a aceluiași an a depus jurământul pentru primul mandat.

Proiectul limitează la 2 mandate de câte 5 ani ocuparea de către o persoană a funcției de președinte a Consiliului Legislativ, însă prevede totodată că ”mandatele președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secție aflate în curs încetează la 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi”. Prin urmare, Florin Iordache va avea un prim mandat de circa 7 ani și jumătate cel puțin, care va putea fi reînnoit pentru încă 5 ani.

Liberalii au depus amendament, votat în comisiile de specialitate, care stabilește că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoarea a noii legi, Camera Deputaților și Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Legislativ, actualii membri ai Consiliului putând fi propuși și numiți în oricare dintre funcții.

PSD a cerut în plen respingerea amendamentului, dar liberalii nu au fost de acord, așa că la votul final proiectul nu a întrunit votul majorității, iar proiectul, care are termen de adoptare tacită data de 12 mai, se va întoarce la comsii pentru un nou raport sau va fi adoptat tacit de deputați, urmând ca oricum senatorii să aibă votul final asupra acestuia. 

ULTIMA ORĂ Guvernul, procesatorii și marile magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum timp de 6 luni. Fermierii vor primi peste 43 milioane euro ajutoare pentru producția de lapte CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul, procesatorii și marile magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum timp de 6 luni. Fermierii vor primi peste 43 milioane euro ajutoare pentru producția de lapte

Noile pensii speciale

Proiectul mai stabilește totodată că: ”Prevederile Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător personalului Consiliului Legislativ - organ consultativ de specialitate al Parlamentului - și membrilor acestuia”.

Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar instituie pensiile speciale, fără legătură cu contribuția la sistemul asigurărilor sociale de stat, pentru funcțioanrii parlamentari și stabilește că:

- La implinirea vârstei de 65 de ani, funcționarii publici parlamentari cu o vechime în munca de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantumul prevăzut la art. 82 din Legea privind statutul judecatorilor și procurorilor nr. 303/2004, republicată.

- Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament, se adaugă la cuantumul pensiei cate 1% din venit, fără a se putea depăși venitul brut avut la data pensionarii.

- Pensiile funcționarilor publici parlamentari se actualizează în raport cu nivelul salariului brut al unui funcționar public parlamentar în activitate, cu aceeași vechime, nivel de salarizare și funcție publică.

Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul asigurarilor sociale de stat se suporta din bugetul de stat.

De toate aceste beneficii ar beneficia astfel și angajații Consiliului Legislativ, dacă proiectul va trece în această formă și de Senat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
speciale
serviciu
noi
consiliul legislativ
florin iordache
mandat
5 ani
parlament
deputați