Deputații au dat dreptul, miercuri, universităților și Academiei Ronmâne să retragă titlurile de doctor care nu respectă criterii de etică profesională, în condițiile în care ministerul, deși promisese, nu a acordat până acum atribuția universităților. Deputații au introdus și posibilitatea legală de a renunța la titlul de doctor.
Camera Deputaților a modificat astfel ordonanța de urgență a Guvernului care elimina din atribuțiile CNATDCU atribuția retragerii titlurilor de doctor.
În ianuarie, la data adoptării în Guvern a ordonanței, ministrul Educației, Adrian Curaj, promitea că universitățile sau instituțiile de învățământ care emit aceste titluri vor fi structurile care le și pot retrage, dacă sunt constatate abateri de la normele de bună conduită în cercetarea științifică.
CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupțieMinisterul trebuia apoi să revină cu alte modificări care să prevadă explicit în lege dreptul universităților de a retrage acest tiltu, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. În prezent, conform unui nou regulament aprobat de minister, la analiza instituției care organizează studiile doctorale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) poate propune ministrului Educației să retragă titlul de doctor.
În prezent, titlul de doctor este acordat prin ordin al ministrului Educației, dar deputații au amendat ordonanța și au dat dreptul Academiei Române și universităților de a emite direct titluri de doctor, prin dispoziția rectorului sau, după caz, a președintelui Academiei Române. Aceștia din urmă pot și retrage un astfel de titlu, conform decizie deputaților.
"În cazul nerespectării criteriilor de etică și deontologie profesională, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, după caz, a președintelui Academiei Române, pe baza raportului comisiei de etică a instituției de învățământ superior/Academiei Române, sau după caz, a raportului CNATDCU. Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, în baza deciziei de retragere a titlului semnată de către rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educației naționale și cercetării științifice emite ordinul de retragere a titlului de doctor", au prevăzut deputații.
Aceștia au introdus totodată și dreptul unui titular de doctorat să ceară retragerea unui astfel de titlu.
"Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației ia act de renunțare printr -un ordin de revocare emis în acest scop", este o altă prevedere introdusă de deputați.
CITEȘTE ȘI Atenție, cad pietre ! Parlamentul își montează o copertină de protecție contra pietrelor căzute din fațadă și un lift special pentru evacuarea membrilor CSATPrevederile legale actuale nu permit ca persoana care deține un titlul să solicite renunțarea la acesta, însă, în trecut, fostul premier Victor Ponta, care a fost acuzat de plagiat, a încercat promovarea unei legi în acest sens, iar recent, în pofida lipsei unor asemenea prevederi legale, procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că va solicita renunțarea la titlul său de doctor.
Modificările aduse aduse ordonanței au avut avizul Consiliului Național al Rectorilor, au arătat susținătorii legii.
Proiectul de lege va fi discutat în perioda următoare și de Senat, care este în acest caz camera decizională.