România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești, a decis Guvernul, prin ordonanță de urgență.
″Cheltuielile (...) sunt destinate activităților de instruire a personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, stipulează actul normativ.
Acesta nu indică o estimare a costurilor instruirii.
Toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita ″ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite MApN inclusiv ″asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 (…)″.
Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) a fost inaugurat la Fetești în noiembrie anul trecut, anunțul oficial inițial fiind făcut în vară de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
″Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale. Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina pentru a se apăra.
O eventuală capitulare a Ucrainei în fața Federației Ruse ar conduce la o agravare a situației de securitate în regiune, vulnerabilizând România. Din această perspectivă, sprijinirea procesului de instruire a piloților ucraineni reprezintă nu doar o obligație morală și principială, ci și o investiție în securitatea națională și aliată. Activitatea de instruire a personalului ucrainean are potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul UE, NATO și al statelor partenere″, se arată în nota de fundamentare a OUG.