DECIZIE Statul finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16: Capitularea Ucrainei în fața Rusiei ar vulnerabiliza România

DECIZIE Statul finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16: Capitularea Ucrainei în fața Rusiei ar vulnerabiliza România

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:27

România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești, a decis Guvernul, prin ordonanță de urgență.

Cheltuielile (...) sunt destinate activităților de instruire a personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, stipulează actul normativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Compania germană Lufthansa, amendată pentru discriminarea unor pasageri evrei. Compensații uriașe pentru călători, cea mai severă amendă încasată pentru încălcarea drepturilor pasagerilor CITEȘTE ȘI Compania germană Lufthansa, amendată pentru discriminarea unor pasageri evrei. Compensații uriașe pentru călători, cea mai severă amendă încasată pentru încălcarea drepturilor pasagerilor
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta nu indică o estimare a costurilor instruirii.

Toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita ″ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite MApN inclusiv ″asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 (…)″.

FOTO - DECIZIE Hotelul Orizont din Predeal, un reper al stațiunii montane, prezentat ca urmând să devină „Perla de la Valea Prahovei”, va fi scos la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO - DECIZIE Hotelul Orizont din Predeal, un reper al stațiunii montane, prezentat ca urmând să devină „Perla de la Valea Prahovei”, va fi scos la vânzare

Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) a fost inaugurat la Fetești în noiembrie anul trecut, anunțul oficial inițial fiind făcut în vară de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale. Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina pentru a se apăra.

O eventuală capitulare a Ucrainei în fața Federației Ruse ar conduce la o agravare a situației de securitate în regiune, vulnerabilizând România. Din această perspectivă, sprijinirea procesului de instruire a piloților ucraineni reprezintă nu doar o obligație morală și principială, ci și o investiție în securitatea națională și aliată. Activitatea de instruire a personalului ucrainean are potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul UE, NATO și al statelor partenere″, se arată în nota de fundamentare a OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
piloți ucraineni f-16
românia ucraina f-16
românia sprijin militar ucraina