OFICIAL Comisia Europeană propune suspendarea parțială a unor plăți pentru România

OFICIAL Comisia Europeană propune suspendarea parțială a unor plăți pentru România
scris 15 oct 2024

Comisia Europeană a publicat un document prin care anunță că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR. Comisia Europeană a propus, potrivit documentului, suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Deși pentru alte 62 de jaloane evaluarea a fost pozitivă, cele șase neîndeplinite cântăresc foarte greu.

Comisia nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă sursele din zona guvernamentală vorbesc despre 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată. Adică 40% din suma solicitată, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, anunță premierul Donald Tusk CITEȘTE ȘI Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, anunță premierul Donald Tusk

Trei dintre jaloanele neîndeplinite sunt legate de reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor.

Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

În cazul în care, în urma observațiilor transmise de România, Comisia își confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea și va efectua plata cuantumului suspendat.

ULTIMA ORĂ Ambasada SUA la București emite în premieră o alertă de securitate. Sunt vizate instituții religioase CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ambasada SUA la București emite în premieră o alertă de securitate. Sunt vizate instituții religioase

Într-o scrisoare transmisă în luna iunie Guvernului, Comisia Europeană a ridicat numeroase semne de întrebare legate de modul în care sunt făcute numirile de șefi la companiile de stat.

Din iunie și până acum, Guvernul nu a luat nicio măsură privind îmbunătățirea guvernanței corporative, mai ales în sectorul energetic, motiv pentru care România poate pierde sute de milioane de euro.

În scrisoarea Comisiei din iunie erau enumerate 8 companii din subordinea Ministerului Energiei, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Conpet etc. De asemenea, erau enumerate și cinci companii de la Transporturi: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători.

Unii membri din comitetele de selecție, atât la energie, cât și la transporturi, erau și candidați. Membrii din comitetele de numire și remunerare erau și în consiliile de administrație, stabilind ei pentru ei nivelul de remunerare. La o companie, niciunul dintre candidații care au ajuns pe lista scurtă nu a fost numit.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
ue
bani