DECIZIE Șefii autorităților publice, primarii nu vor mai plăti din propriul buzunar amenzile pentru nerespectarea legii

DECIZIE Șefii autorităților publice, primarii nu vor mai plăti din propriul buzunar amenzile pentru nerespectarea legii
scris 15 feb 2023

Parlamentul, prin votul final al deputaților, la inițiativa PSD și cu voturile coaliției de guvernământ, a adoptat un proiect legislativ care scutește conducătorii autorităților publice de plata în nume propriu a amenzilor judiciare, acordate în instanță pentru nerespectarea prevederilor legale privind atribuțiile de serviciu. Amenzile vor fi achitate astfel din bugetul instituției respective.

De ce este important: Codul de procedură civilă reglementează în prezent că într-un proces deschis unei instituții sau autortiăți de stat, instanța poate dispune plata amenzii judiciare de către conducătorul autorității respective, care nu dispune aplicarea prevederilor legale.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Un angajat la stat și-a dat demisia pentru că primea 6.500 lei și nu muncea nimic. \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Un angajat la stat și-a dat demisia pentru că primea 6.500 lei și nu muncea nimic. "Ce facem azi?" / "Stăm și noi pe-aici!"

PSD a inițiat proiectul legislativ adoptat susținând că ”în practică sunt situații în care sancțiunea amenzii se dispune față de conducătorul autorității publice, în conditiile în care nu se examinează și nu se stabilește nemijlocit vreo culpă a acestuia în procedura în care se aplică amenda”.

Pentru a-și susține teza, social-democrații argumentează că in prezent Codul administrativ prevede, în mod expres, dreptul conducătorului instituțiilor si autorităților publice de a delega, prin act administrativ, atribuțiile ce îi sunt conferite prin lege, și, de asemenea, Codul administrativ prevede existența unor aparate de specialitate ale conducerii autorității publice, cu funcționari care au atributii specifice pentru executarea atribuțiilor conducătorului autorității, de care răspund juridic.

”Așadar în practică pot apărea dificultăți în ce priveste stabilirea clară a persoanei vizată de amendă, dar și o sancționare bazată pe un fel de răspundere de tip obiectiv a conducătorului autorității, pentru o neexecutare a unor obligații stabilite de instanță în sarcina autorității, în condițiile în care aceasta ar fi generată exclusiv de încălcarea unor atribuții ale personalului de specialitate din cadrul autorității publice sau ale persoanei delegate”, susțin social-democrații.

Israelul vrea să importe carne procesată din România în valoare de 50 milioane dolari anual CITEȘTE ȘI Israelul vrea să importe carne procesată din România în valoare de 50 milioane dolari anual

Cu alte cuvinte, inițiatorii consideră că un șef de instituție publică nu ar fi responsabil de neaplicarea legii de către subordonații săi și prin urmare, inclusiv din perspectiva plății, s-ar aduce ”atingere unui drept efectiv la apărare al acestuia și sancțiunea instituită asupra sa este injusta și disproporționată”.

Atunci când obligația încălcată incumbă unei autorități sau instituții publice sau oricărei alte persoane juridice, amenda și despăgubirile pentru fapta ilicită vor fi stabilite în sarcina acestora”, este formularea adoptată acum de legislativ.

Opoziția a reclamat că în acest mot cetățenii cărora nu li se respectă drepturile vor suporta practic și plata amenzii din taxele pe care le plătesc, iar conducătorii autorităților publice vor fi încurajați să nu își îndeplinească în mod corespunzător sarcinile de serviciu.   

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda
buzunar
șefi
primar
instituție
autoritate
public
plata
parlament
proiect
psd
scutire