DECIZIE Cota de TVA la lemnul de foc, pentru populație, firme și instituții, va fi redusă din decembrie. Guvernul Cîțu tocmai s-a angajat însă la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemne

DECIZIE Cota de TVA la lemnul de foc, pentru populație, firme și instituții, va fi redusă din decembrie. Guvernul Cîțu tocmai s-a angajat însă la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemne
scris 9 nov 2021

Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, începând cu 1 decembrie, și pentru lemnul de foc destinat încălzirii populației, dar și pentru cel livrat în același scop persoanelor juridice sau altor entități, inclusiv școli sau spitale, a stabilit Parlamentul, prin adoptarea, în Camera Deputaților, a două proiecte legislative. 

De ce este important: După cum a anunțat Profit.ro, Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobat de Comisia Europeană, să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: Potrivit datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Deputații au votat un prim proiect inițiat de PSD, care fusese adoptat de Senat în urmă cu o lună și care prevedea aplicarea cotei reduse de 5% a TVA pentru ”livrările de lemn folosit ca lemn pentru foc pentru populaţie”. În forma adoptată de Senat, proiectul stabilea că măsura se va aplica de la 1 noiembrie 2021.

La Camera Deputaților, PSD și PNL s-au înțeles - având în vedere că liberalii inițiaseră și ei un astfel de proiect încă din 2017, când a fost respins de Senat - și au stabilit să adopte proiectele ambelor partide, dar unul cu cotă redusă a TVA pentru lemnul de foc livrat populației, iar celălalt proiect cu cotă redusă a TVA pentru lemnul de foc livrat persoanelor juridice.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Ca urmare, proiectul inițiat de PSD și adoptat prin vot final stabilește aplicarea cotei de 5% a TVA pentru ”livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entități indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială”.

”Pe de o parte, în forma inițială, cota de 5% ar putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, care și folosește efectiv lemnul pentru foc, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. Pe de altă parte, pe lângă faptul că forma propusă asigură o aplicare firească și simplă a cotei reduse pe tot lanțul, eliminând și tentația de fraudă la capătul lanțului când s-ar trece de la cota de 19% la cea de 5%, apreciem că este la fel de important ca și o școală, grădiniță, primărie sau agent economic să beneficieze de cota redusă. De altfel, specific TVA este ca aceeași cotă de TVA (standard sau redusă) să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca și în cazul accizelor”, este argumentul adus aplicării cotei reduse și pentru persoanele juridice.

Proiectul inițiat de PNL și adoptat, de asemenea, prin vot final prevede aplicarea cotei de 5% a TVA pentru ”livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00”.

Ambele proiecte prevăd aplicarea cotei reduse a TVA începând cu 1 decembrie 2021, dar pentru a intra în vigoare mai trebuie promulgate de șeful statului.

EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse

Conform PNRR, statul român și-a asumat ca țintă, pânâ în trimestrul al IV-lea din 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire.

"Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă", prevede PNRR.

Cu privire la prosumatori, scopul este încurajarea proprietarilor de apartamente în blocuri și a asociațiilor acestora să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană, prin stimulente financiare și prin simplificarea procedurilor de racordare.

viewscnt
Afla mai multe despre
incalzire
lemne
lemne de foc
cota
tva
redus
5%
parlament
pnrr
energie