Dan Șucu, Concordia: Prăbușirea comenzilor din decembrie e doar începutul problemelor grave pe care le veți vedea în statistici în câteva luni. Dați cât mai rapid un guvern și un buget credibile pentru a nu duce și economia în haos

Dan Șucu, Concordia: Prăbușirea comenzilor din decembrie e doar începutul problemelor grave pe care le veți vedea în statistici în câteva luni. Dați cât mai rapid un guvern și un buget credibile pentru a nu duce și economia în haos
scris 18 dec 2024

”Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări. Noi vă avertizăm acum despre ceea ce urmează să vedeți în statistici abia peste câteva luni”, arată președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, într-o scrisoare deschisă transmisă politicienilor și partidelor care discută formarea noului Guvern. Primele semne ale problemelor grave cu care economia se va confrunta anul viitor, ducând inclusiv la scăderea veniturilor oamenilor, au apărut deja în decembrie. Șucu amintește că patronatele au acceptat mărirea impozitelor în vara acestui an, când Executivul a trebuit să echilibreze bugetul construit nerealist, cu promisiunea că jumătate din ajustare se va face prin reducerea cheltuielilor. Acestea au crescut, însă, și mai mult, atitudine care a convins mediul de afaceri că nici un fel de creștere de taxe nu va fi suficientă vreodată.

Nu aveți dreptul să aruncați economia și business-ul în haos așa cum ați aruncat scena politică!”, este avertismentul cu care liderul Concordia începe scrisoarea deschisă către partide transmisă de președintele Concordia, confederația care reunește firme cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii, cu o pondere de peste un sfert din PIB-ul României. Spune că România are nevoie urgent de un guvern credibil, deoarece dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață.

Urmărește-ne și pe Google News

„În comparație cu decembrie anul trecut, vânzările au scăzut, și acesta este doar începutul. Dacă multe fabrici se bazează încă pe comenzile bune din octombrie și noiembrie, pentru începutul anului viitor, prăbușirea din decembrie a comenzilor va crea probleme enorme care vor duce la scăderea economiei, a veniturilor.  Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări. Avem nevoie urgentă de un guvern care să restabilească încrederea cu un set de măsuri concrete și cu un buget credibil. Avem nevoie de un guvern care să organizeze cât mai repede alegerile prezidențiale pentru ca țara noastră să iasă din această zonă gri a instabilității și incertitudinii”, spune Șucu.

VIDEO Ciolacu a prezentat ”Topul realizărilor guvernării”: Inflație redusă, salariu minim majorat, investiții, aderare la Schengen. România, ”putere economică regională” CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu a prezentat ”Topul realizărilor guvernării”: Inflație redusă, salariu minim majorat, investiții, aderare la Schengen. România, ”putere economică regională”

Oamenii de afaceri așteaptă un buget în care să vadă o scădere a cheltuielilor publice, măsuri de reducere a birocrației, creșterea absorbției fondurilor europene și digitalizarea și îmbunătățirea serviciilor publice

„De 30 de ani, ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite.  Avem o problemă sistemică cu incapacitatea statului de a oferi servicii publice decente și de a-și gestiona resursele. Ce s-a întâmplat în ultimele 18 luni este doar un exemplu cât se poate de relevant.  În vara lui 2023, Guvernul a anunțat confederațiile patronale reprezentative, pe nepusă masă, că bugetul anului în curs a fost construit nerealist și nu-i ajung banii, și pentru o reechilibrare bugetară impozitele trebuie mărite imediat. După negocieri intense, am acceptat că ajustarea bugetară se va face jumătate prin taxare suplimentară și cealaltă jumătate prin reducerea cheltuielilor”, amintește Șucu.

Rezultatul acestor promisiuni: în 2024, pe primele 9 luni, din noile taxe introduse, veniturile statului au crescut cu 14% dar, stupoare, cheltuielile statului au crescut cu 21%. Da, exact aceleași cheltuieli care ar fi trebuit să fie la rândul lor reduse, ca să ajute la echilibrarea bugetului. Cea mai mare creștere, cheltuielile cu salariile, peste 26%.

În acest moment, ținând cont și de noile recrutări, statul are peste 1,3 milioane de angajați. Un nivel mult prea mare pentru posibilitățile economiei românești.

„Cu o astfel de atitudine, avem convingerea fermă că nici un fel de creștere de taxe nu va fi suficientă vreodată”, spune președintele Concordia, care promite că de acum oamenii de afaceri nu vor mai tăcea atunci când văd derapaje ale Guvernului.

Europa și-a asumat o reducerea a birocrației cu 25% și același angajament este așteptat de mediul de afaceri și de la statul român. În ultimii 20 de ani, arată Șucu, România a recuperat decalaje fantastice: PIB pe cap de locuitor este astăzi la 80% din media UE, față de 30% în 2004. Am avut cea mai rapidă creștere a clasei de mijloc din Uniunea Europeană, iar meritul aparține milioanelor de angajați, companii, antreprenori, români plecați peste hotare care au trimis sute de miliarde de euro în țară, investitorilor din toată Europa care au venit să facă aici afaceri. De cealaltă parte, se vede diferență imensă între serviciile private și cele publice.

În aceste condiții, liderul Concordia spune că tot ce au de făcut acum politicienii este să dea țării un guvern responsabil, cu un buget realist și cu un set clar de măsuri de reformare a serviciilor publice: „Noul guvern trebuie să iasă în fața României și a întregii lumi cu un plan economic credibil, care să poată să fie finanțat de piețele internaționale și să nu ne trezim că suntem aruncați într-o situație cu foarte multe semne de întrebare privind dorința noastră de a merge înainte pe drumul euro-atlantic. Imediat! Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești an”.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
dan sucu
concordia