Fostul senator Dan Șova a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul "CET Govora".
Povestea cazului lui Șova, condamnat și eliberat ulterior, cu mita invocată, poate fi văzută AICI
Inițial, la instanța de fond - Curtea de Apel București, Dan Șova primise în noiembrie 2021 o pedeapsă de patru ani cu executare, însă la judecarea apelului, ICCJ a redus pedeapsa cu un an și a dispus suspendarea executării acesteia, arată Agerpres.
"Înlătură dispozițiile art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu privire la inculpatul Șova Dan Coman. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Șova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Șova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condițiile prevăzute de art. 92 din Codul penal", se arată în sentință.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe durata anilor de supraveghere, Dan Șova trebuie să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
În cazul celuilalt inculpat din acest dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan, care avea o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.
Dan Șova a mai fost condamnat în acest dosar în iunie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după șase luni (iunie 2018 - decembrie 2018), pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curții Constituționale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă.
La instanța de fond, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Șova, fiind menținut sechestrul pe bunurile acestuia până la concurența acestei sume.
De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă exercitată de CET Govora SA - Râmnicu Vâlcea și l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.056.141 lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Noile legi ale educației: Evaluarea Națională rămâne. Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurență. Vom avea bacul tehnologic. Va fi o probă de competențe de bază. Cresc burselePotrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.
Anchetatorii mai susțin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.
Conform DNA, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate. În aceeași perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 de euro.
În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro, indică procurorii. DNA menționează că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în București.