"Eu mă retrag. Vă urez succes! Doamne ajută!", este mesajul laconic transmis de Dan Andronic după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, joi, verdictul final în dosarul Ferma Băneasa și în care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Dan Andronic este director general la editura Evenimentul și Capital, din care fac parte cotidianul Evenimentul Zilei și tabloidul Capital.
UPDATE Vineri dimineața, Andronic a revenit cu precizări la mesajul inițial, de joi noaptea: "Am văzut reacțiile multora dintre voi. Simt că trebuie să fiu foarte clar. Când am spus că mă retrag, m-am referit la aparițiile publice. Cât și cum este în funcție de ceea ce simt. Deocamdată o văd ca pe o mare nedreptate, mă voi lupta cu toate căile legale pe care le am, voi încerca să demonstrez că, așa cum a spus și Curtea de Apel Brașov, sunt nevinovat. Nu am de gând să o fac la TV, sau în publicațiile pe care le am. Nu am scris un rând despre asta în ultimii 5 ani, nu o voi face nici acum. Dar voi rămâne ziarist, asta nu poate nimeni să-mi ia."
De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistență Integrată București sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. În prima instanță - Curtea de Apel Brașov - el fusese achitat, în iunie 2019.
Avocatul Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare.
În 27 iunie 2019, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe omul de afaceri Remus Truică la patru ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani în dosarul retrocedării Pădurii Snagov. În același dosar, Prințul Paul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul și alte 20 de persoane, între care trei cetățeni israelieni și jurnalistul Dan Andronic, au fost trimiși în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, iar prințul Paul a fost acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.
Procurorii DNA arătau că prințul Paul i-a promis lui Truică și asociaților acestuia din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50 la sută și 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obținerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.
”Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcționari publici implicați în procedurile de retrocedare, prin influența avută în mod direct (fost și actual consilier al primului ministru) și indirect, prin intermediul relațiilor pe care le au în lumea politică, în justiție, la cel mai înalt nivel și presă (relații de prietenie și de afaceri cu membri ai Guvernului, parlamentari, funcționari autorități publice, cu persoane cu influență în presă, relații la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceștia, în mod nelegal, să determine obținerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, preciza DNA.
După dobândirea Pădurii Snagov și a Fermei Băneasa, acestea au fost transferate de prințul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la prețuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienței. Firma respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.
Prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu statului de 9.523.769 de euro, precum și a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului de 135.874.800 de euro, menționau procurorii.