Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune modificarea legii, astfel încât nu orice carte scrisă în spatele gratiilor să poată fi catalogată drept “lucrare științifică” și să aducă, astfel, eliberarea condiționată a autorului.
Consiliul Superior al Magistraturii propune modificarea Legii 254/2013, privind executarea pedepselor, mai exact introducerea unor criterii mult mai dure, în baza cărora să se stabilească situațiile în care o carte scrisă în spatele gratiilor are “caracter științific”. Proiectul prevede ca “lucrarea științifică” să poată fi elaborată doar în domenii pentru care sunt organizate studii universitare, caracterul ei să fie stabilit de institutul national de cercetare-dezvoltare sau de consiliul științific al unei unități de învățământ superior, condamnatul să prezinte o recomandare din partea unui profesor universitar, ba chiar să fie verificate cunoștințele de tehnoredactare ale autorului.
CSM a dispus și efectuarea unui studiu comparativ de drept cu legislația altor state, în acest domeniu. Nu în ultimul rând Consiliul a cerut Inspecției Judiciare efectuarea unui control tematic în cazul tuturor eliberărilor condiționate de până în prezent, în baza unor “lucrări științifice”.
Printre persoanele de notorietate care au beneficiat de eliberarea condiționată în baza redactării unor “lucrări științifice” se numără George Copos, Gheorghe Becali sau Adrian Năstase. Și Ioan Niculae a scris patru astfel de lucrări, dar instanța a respins eliberarea sa.
Consiliul nu are, însă, drept de inițiativă legislativă, ci doar poate transmite proiectul Ministerului Justiției. Astfel, CSM a decis să transmită propunerile Ministerului Justiției, astfel încât acestea să fie introduse în Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, mai ales că acesta nu a fost, încă, elaborat, deși legea este în vigoare de doi ani!