Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de acțiune în ultimele săptămâni. Racheta a ajuns în Marea Hokkaido, transmite BBC, preluat de News.ro.
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri în urma acestui eveniment, a informat președinția acestuia, potrivit AFP, citată de Agerpres. Reuniunea va începe la orele 15.00 (19.00 GMT), a adăugat președinția etiopiană a Consiliului de Securitate. Un diplomat a precizat că aceasta se va desfășura cu ușile închise.
Reprezentanți ai armatei sud-coreene au indicat că lansarea - prima de la înăsprirea sancțiunilor impuse de ONU - a fost făcută din poligonul Sunan, district în care se află și aeroportul internațional nord-coreean.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
SUA și Japonia au afirmat că ar putea fi vorba despre o rachetă cu rază medie de acțiune și, conform estimărilor inițiale, de această dată racheta a zburat la o înălțime și la o distanță considerabil mai mari decât cea lansată în 29 august. Racheta a zburat pe deasupra insulei nipone Hokkaido, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că țara sa "nu va tolera niciodată" acțiunile periculoase ale Coreei de Nord.
"În cazul în care Coreea de Nord va continua să meargă pe acest drum, nu va avea un viitor strălucit", a spus el.
În Coreea de Sud, președintele Moon Jae-in a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, iar armata a făcut propriul antrenament cu rachetă balistică în Marea Japoniei, conform agenției Yonhap.
CITEȘTE ȘI Marea Britanie este foarte aproape de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind drepturile cetățenilor după BrexitSecretarul de Stat american Rex Tillerson a condamnat și el lansarea rachetei, care contravine recomandărilor ONU.
El a lansat acuzații la adresa Chinei și Rusiei principalii parteneri economici ai regimului de la Phenian.
"China și Rusia trebuie să-și manifeste intoleranța față de aceste lansări de rachetă adoptând propriile acțiuni directe", a spsus Tillerson, amintind că cea mai mare parte a petrolului furnizat Coreei de Nord provine din China și că Rusia este cel mai mare beneficiar al muncii forțate practicate în Coreea de Nord.