Un document oficial al Ministerului Finanțelor Publice indică drept prima parte a anului 2018 finalizarea studiului de oportunitate privind transformarea Eximbank în Banca Națională de Dezvoltare a României. Finanțele au convins Comisia Europeană să asigure finanțarea acestui studiu, menit să spună dacă proiectul este viabil în condițiile pieței financiare actuale.
Guvernul Ponta a adoptat, în martie 2015, un memorandum prin care s-a stabilit inițierea procesului de extindere a activității desfășurate de EximBank S. A., în numele și contul statului, cu activități specifice de bancă de dezvoltare, cu modificarea corespunzătoare a cadrului legislativ relevant.
În urma aprobării memorandumului, au fost create un comitet inter-instituțional și un grup tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Fondurilor Europene și EximBank S. A., care chiar a elaborat un proiect de lege privind funcționarea Băncii de Dezvoltare a României - EximBank S.A., publicat pe site—ul Ministerului Finanțelor Publice pentru consultări publice în toamna anului 2015.
Potrivit documentului citat, Ministerul Finanțelor Publice a purtat și poartă discuții pe tema cadrului legal privind funcționarea Băncii de Dezvoltare a României EximBank S.A. atât cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană (prin DG Competition, pe tema ajutorului de stat), cu Eurostat (referitor la impactul asupra deficitului și datoriei guvernamentale) și cu Banca Europeană de Investiții, dar și cu instituții similare din țări cu tradiție în privința băncilor de dezvoltare, precum KfW din Germania și Caisse des Depots et Consignatios (CDC) din Franța.
”Principalele aspecte criticate de către instituțiile cu care s-au purtat consultările vizează guvernanța corporatistă a modelului de bancă de dezvoltare propus, delimitarea operațiunilor și acțiunilor desfășurate de către EximBank S. A. în cadrul mandatului de bancă de dezvoltare față de cele desfășurate în nume și cont propriu și definirea rolului și mandatului băncii de dezvoltare”, arată sursa citată.
Înainte ca Guvernul să inițieze modificarea cadrului legislativ, trebuie, conform reglementărilor comunitare în domeniu, să comande o evaluare ex-ante a deficiențelor piețeii financiare, realizată de către o entitate independentă, prin care care să fundamenteze necesitatea înființării unei bănci de promovare pentru toate domeniile de activitate.
”Precizăm că, deși Ministerul Finanțelor Publice a solicitat sprijinul unor instituții financiare inclusiv internaționale în vederea realizării acestei evaluări ex-ante, instituțiile contactate au menționat că, din diverse motive, nu pot susține realizarea unor astfel de analize”, arată documentul citat.
CITEȘTE ȘI Parlamentul cercetează legalitatea proiectului minier aurifer de la Certeju de SusCa urmare, în toamna anului trecut, Guvernul Cioloș a autorizat, printr-o ordonanță de urgență, Ministerul Finanțelor Publice să contracteze servicii de consultanță pentru realizarea unei evaluări independente ex-ante privind disfuncționalitățile pieței financiare.
Totodată, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat oficial asistență tehnică pentru realizarea analizei și modificarea legislației Serviciului de suport al reformelor structurale (Structural reform support service) al Comisiei Europene, obținând și sprijinul financiar al Comisiei.
”Având în vedere procedurile interne ale Comisiei Europene pentru achiziția serviciilor de consultanță, se estimează o perioadă de contractare a acestor servicii de circa 6 iuni, iar termenul de finalizare a proiectului este estimat a fi începutul anului 2018. Avantajele proiectului care urmează a fi realizat cu sprijinul Comisiei Europene sunt nu numai asigurarea sursei de finanțare din partea Comisiei Europene, dar și expertiza reprezentanților acestei instituții care au fost implicați în proiecte similare”, precizează Finanțele.
CITEȘTE ȘI Isărescu: România nu este în situația din 2008, dar când auzi de creșteri atât de mari ale salariilor, soliciți mai multă prudențăConform ministerului, analize ex-ante pentru disfuncționlitățile pieței financiare au fost realizate, în prealabil, și în cazul altor bănci naționale de dezvoltare create în ultimii ani de state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Croația, Marea Britanie, Portugalia, Malta și Letonia.