Codul de conduită scris de Tudorel Toader va fi respectat și de Guvernul Orban: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, să exprime doar poziția oficială și să nu facă reclamă

Codul de conduită scris de Tudorel Toader va fi respectat și de Guvernul Orban: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, să exprime doar poziția oficială și să nu facă reclamă
scris 10 feb 2020

Membrii Guvernului vor trebui să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare. De asemenea, miniștrilor le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare, iar la dezbateri publice de orice natură au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României. Acestea sunt câteva dintre prevederile Codului de conduită al membrilor Guvernului, elaborat de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader și care este acum publicat și asumat de Guvernul Orban.

Normele obligatorii de conduită pentru membrii Guvernului au fost adoptate în aprilie anul trecut de fostul Guvern Dăncilă, fiind redactate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul Orban a publicat luni, pe site-ul Executivului, Codul de conduită al membrilor Guvernului României, îndeplinind astfel o recomandare dintre cele incluse în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Aceasta este una dintre cele două recomandări cu relevanță pentru activitatea Guvernului, care ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019, respectiv până la precedenta misiune de evaluare.

O nouă misiune de evaluare va avea loc în perioada 10-12 februarie 2020, experții Comisiei Europene urmând să aibă întâlniri cu reprezentanții instituțiilor responsabile în ariile vizate de MCV.

Populația poate scăpa de corvoada completării formularelor statistice obligatorii, în anumite situații CITEȘTE ȘI Populația poate scăpa de corvoada completării formularelor statistice obligatorii, în anumite situații

Ca principii generele, Codul stabilește că membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu principiul separației și echilibrului puterilor, în cadrul democrației constituționale, cu respectarea independenței justiției, pe baza colaborării loiale între autorități/instituții.

Conduita membrilor Guvernului României este guvernată, de asemenea, de următoarele principii:

a) supremația Constituției şi a legii;
b) prioritatea interesului public;
c) profesionalismul și exemplul personal;
d) integritatea morală;
e) transparența în exercitarea demnității publice.

În mod practic, membrii Cabinetului guvernamental ar trebui să dea dovadă de profesionalism și exemplu personal, conform următoarele prevederi din Cod:

- Membrii Guvernului își desfășoară întreaga activitate prin valorificarea pregătirii de specialitate precum și a experienței acumulate în domeniile pe care le coordonează.

- Membrii Guvernului au obligația de a-și îndeplini mandatul cu competență, eficiență, corectitudine și conștiinciozitate.

Guvernul promite finanțare de 150 de milioane de euro, din bani europeni, pentru producerea vaccinului gripal la Cantacuzino CITEȘTE ȘI Guvernul promite finanțare de 150 de milioane de euro, din bani europeni, pentru producerea vaccinului gripal la Cantacuzino

De asemenea, Codul impune miniștrilor și norme vestimentare și de exprimare:

- Membrii Guvernului au obligația să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută, bunul mers al activităților desfășurate în cadrul Guvernului precum și solemnitatea specifică demnității publice.

- Membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

- Membrii Guvernului sunt obligați să asigure o bună gestionare și ocrotire a proprietății publice şi private a statului, să evite producerea oricărui prejudiciu.

- Membrii Guvernului au obligația să folosească bunurile aparținând autorității sau instituției publice numai pentru desfășurarea activităților aferente demnității publice exercitate.

- Membrii Guvernului trebuie să propună şi să asigure, potrivit atribuțiilor care le revin, folosirea utilă şi eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale.

Nouă obligație pentru șoferi, pregătită de introducere pe drumurile naționale CITEȘTE ȘI Nouă obligație pentru șoferi, pregătită de introducere pe drumurile naționale

Ca principii de integritate morală pe care trebuie să le respecte miniștrii, Codul menționează:

(1) Membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor ori performanța îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului.

(2) Membrii Guvernului au obligația să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate.

(3) În considerarea demnității publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

În ce privește activitatea publică, miniștrii ar trebui să exprime doar poziția oficială a Guvernului:

- Relația cu mass-media se asigură prin intermediul structurilor specializate de la nivelul Guvernului și al instituțiilor reprezentate de membrii Guvernului.

- Membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României.

- În cazul în care nu există o poziție oficială a Guvernului, membrii Guvernului au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial alGuvernului.

Orban: Gardurile pentru liniile de tramvai, o bătaie de joc. Trebuie să le dăm jos CITEȘTE ȘI Orban: Gardurile pentru liniile de tramvai, o bătaie de joc. Trebuie să le dăm jos

Sancționarea încălcărilor va rămâne însă la latitudinea premierului și a celorlalți membri ai Guvernului, Codul de conduită fiind neclar cu privire la procedurile de urmat în astfel de cazuri: 

- Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoștința prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

- Prim-ministrul pune în discuția membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluționare.

- Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului.

După aprobarea acestui Cod de conduită în Guvern, toți membrii vor trebui să îl respecte.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
membri
ministri
cod
conduita
limbaj
tinuta
tudorel toader
orban