Coaliția se reunește pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, cu două variante de lucru, 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin

Coaliția se reunește pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, cu două variante de lucru, 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2024

Coaliția PSD-PNL se reunește, marți, de la ora 10.00, pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, în urma ultimei discuții dintre cele două partide rămânând două variante de lucru, cu 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja, în ședința de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale, el subliniind că în discuție dunt două date pentru turul I de scrutin, 15 sau 29 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Coaliția a discutat săptămâna trecută în două întâlniri subiectul calendarului alegerilor prezidențiale, în contextul în care, pentru organizarea scrutinului în luna septembrie, așa cum se stabilise inițial, termenul limită pentru ca Guvernul să dea hotărârea privind data alegerilor este 2 iulie, scrie News.ro.

GRAFIC Majorări semnificative ale cheltuielilor pentru armele nucleare. Americanii și britanicii se înarmează cel mai mult CITEȘTE ȘI GRAFIC Majorări semnificative ale cheltuielilor pentru armele nucleare. Americanii și britanicii se înarmează cel mai mult

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja, în ședința de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale, el precizând că săptămâna viitoare stabilesc la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur de scrutin.

Miercuri și joi au discutat PSD și PNL, iar compromisul la care s-a ajuns a fost ca primul tur să se organizeze fie în 15 septembrie fie în 29 septembrie.

PNL și-a dorit păstrarea datei alegerilor prezidențiale conform prevederilor constituționale, în noiembrie și decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem președinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.

În plus, primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului școlar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea școlilor în care sunt secții de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educațional.

Social-democrații au argumantat că există deja, de principiu, o decizie în coaliție privind devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie, acceptată și de liberali. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
psd
pnl