Statele Unite cresc presiunea asupra Chinei prin tarife vamale.
Ungaria profită acum din plin de investițiile masive chineze și se profilează ca un nou pol industrial în Europa.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Ungaria pare să fie una dintre cele mai mari beneficiare europene ale conflictului economic declanșat de președintele american Donald Trump împotriva Chinei.
În ultimii ani, țara vecină României a atras investiții chineze de miliarde de euro, consolidându-și poziția ca hub industrial și logistic în regiune.

„În anii 2020, 2023 și 2024, companiile chinezești au realizat cele mai multe investiții în Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior. Potrivit acestuia, „în ultimii 10 ani au fost implementate 54 de investiții moderne majore chinezești, în valoare totală de 17,38 miliarde euro, creând direct peste 30.000 de locuri de muncă”, scrie Adevărul.
Ministrul a menționat că marile companii chineze, precum BYD, CATL, Huayou Cobalt și Semcorp, urmează să înceapă producția în Ungaria în 2024 și 2025. „Aceste mari investiții chinezești au făcut posibil ca, după mult timp, Ungaria să nu mai fie un stat care doar urmează trendurile, ci un lider global al unei revoluții tehnologice majore”, a spus Szijjártó, potrivit publicației ungare Hirado.
Pe fondul tensiunilor comerciale dintre SUA și China, Budapesta a devenit nu doar un centru de producție, ci și un punct strategic pentru exporturile chineze în Europa Centrală. „Anul trecut, aeroportul din Budapesta a înregistrat un trafic cargo record, iar peste jumătate din acesta este legat de marile companii chinezești de comerț electronic”, a subliniat oficialul maghiar.
În ciuda apropierii de China, Ungaria nu s-a ferit să critice Uniunea Europeană. Péter Szijjártó a calificat drept „o greșeală majoră” decizia Bruxelles-ului de a impune taxe asupra importurilor de mașini electrice chinezești, afirmând că aceasta „duce la izolare” și afectează cooperarea economică.
Totodată, a acuzat Comisia Europeană că nu a inițiat încă discuții comerciale cu noua administrație Trump, în ciuda faptului că aceasta se află în funcție de peste două luni. „Tarifele vamale pentru importurile de automobile americane ar fi trebuit reduse de la nivelul actual de 10%, la 2,5%, nivel aplicabil invers în Statele Unite. Uniunea Europeană a ratat acest pas simplu, iar această mare greșeală a Comisiei Europene trebuie acum să fie plătită de economia europeană. Solicităm Comisiei Europene să se mobilizeze și să înceapă negocieri substanțiale cu guvernul american”, a avertizat Szijjártó.