UE în alertă - Vine un val de produse chinezești ieftine

Retail   
UE în alertă - Vine un val de produse chinezești ieftine

Tarifele impuse de președintele american, Donald Trump, asupra Chinei amenință acum să creeze o nouă problemă.

Impactul va fi pentru o economie globală deja tensionată din cauza comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Lanț britanic de magazine intră în România, cu planul de a deveni lider pe piață CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Lanț britanic de magazine intră în România, cu planul de a deveni lider pe piață CONFIRMARE
Evenimente

este vorba acum de un val de produse chinezești în valoare de 400 miliarde de dolari care caută noi piețe, indică The Wall Street Journal.

Consumatorii și companiile americane au aflat miercuri că, începând cu 9 aprilie, importurile din China vor fi supuse unor tarife de aproximativ 70% în medie, după ce Trump a impus noi taxe severe asupra Chinei ca parte a ofensivei sale comerciale denumită „Ziua Eliberării”.

Noile tarife vor duce probabil la creșterea prețurilor în SUA pentru produse variind de la electronice și jucării până la utilaje și componente esențiale pentru producție, scrie G4Media.ro.

Donald Trump prezintă Gold Card, o viza permanentă pentru SUA în valoare de 5 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump prezintă Gold Card, o viza permanentă pentru SUA în valoare de 5 milioane de dolari

Acest zid tarifar înalt riscă să redirecționeze o parte din exporturile chinezești destinate SUA către o piață globală deja inundată de produse fabricate în China, agravând așa-numitul „șoc chinezesc” care întâmpină rezistență din partea țărilor din întreaga lume, potrivit economiștilor.

Alți exportatori majori, precum Vietnam, Coreea de Sud și Japonia, ar putea vedea, de asemenea, proliferarea barierelor pentru exporturile lor, pe măsură ce cheltuielile SUA pentru importuri scad și exporturile lor sunt redirecționate către noi destinații.

Economiștii observă că astfel de efecte de domino subliniază cum războaiele comerciale pot escalada rapid, implicând mai multe țări pe măsură ce măsurile de retorsiune se înmulțesc și apar bariere defensive.

„Adevăratele artificii abia urmează să vină”, a declarat Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea Peking din Beijing, care a scris extensiv despre comerțul global.

Președintele Trump a anunțat miercuri planuri de a impune tarife asupra unei game de parteneri comerciali ai SUA pe care îi acuză că profită de SUA prin creșterea exporturilor în timp ce își mențin propriile bariere față de importuri la un nivel ridicat.

ULTIMA ORĂ China anunță tarife vamale de 34% asupra tuturor produselor americane CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ China anunță tarife vamale de 34% asupra tuturor produselor americane

China, considerată de mulți din anturajul lui Trump drept principalul adversar geopolitic al SUA, a fost lovită deosebit de dur. Importurile chinezești vor fi taxate cu o taxă de 34%.

Această nouă rată tarifară a fost adăugată peste un tarif de 10% impus în februarie, încă 10% adăugat în martie și o serie de alte tarife impuse în timpul președinției lui Joe Biden și primul mandat al lui Trump. Aceasta ridică rata medie a tarifelor pentru importurile chinezești la aproximativ 70%, conform economiștilor.

Va fi dificil pentru alte țări să absoarbă exporturile chinezești care în mod normal mergeau către imensa piață americană. SUA au importat în 2024 bunuri în valoare de aproximativ 440 miliarde de dolari din China, potrivit datelor Biroului de Recensământ.

China a fost în 2023 sursa pentru o cincime din produsele de fier și oțel importate în SUA, mai mult de un sfert din electronicele importate, o treime din încălțămintea importată și trei sferturi din jucăriile importate, conform datelor de la Centrul Internațional de Comerț, o agenție a Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Comerțului. Nouăzeci și unu la sută din importurile de umbrele ale SUA au provenit din China.

Importurile americane din China nu vor scădea probabil la zero peste noapte. Consumatorii ar putea găsi alternative pentru unele produse fabricate în China, dar nu pentru altele, iar producătorii externalizează porțiuni mari ale producției lor către fabrici chinezești. Chiar și atunci când produc bunuri la nivel local, aceștia aduc adesea piese și materiale de bază din China care pot fi greu de găsit în altă parte.

Reducerea cheltuielilor americane pentru importurile chinezești înseamnă că bunurile nevândute trebuie să ajungă în altă parte. Cu toate acestea, exporturile chinezești în creștere generează deja tensiuni între China și marile economii ale lumii și ar putea crește și mai mult dacă exportatorii încearcă să direcționeze către alte țări mărfurile care anterior erau destinate SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse
china