Prim-ministrul Florin Cîțu cataloghează drept "o gafă" faptul că noul ministru al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, a avut ezitări întrebat fiind care este cuantumul salariului minim net. Inițial, Cîțu a glumit pe acest subiect, afirmând că ministrul Finanțelor "era optimist, vedea în viitor", atunci când a spus că salariul minim net este de 1.600 de lei.
"Era optimist, domnul ministru al Finanțelor era optimist, vedea în viitor cât o să fie salariul minim pe economie", a afirmat Florin Cîțu, marți seară, întrebat fiind ce părere are despre răspunsurile date de Dan Vîlceanu la întrebările legate de cuantumul salariului minim net, arată news.ro.
Întrebat dacă majorează salariul minim, premierul a răspuns că acesta va ajunge și la cuantumul de 1.600 de lei net, fără a avansa un termen în această privință.
"A fost o gafă. Cu siguranță astăzi ați discutat foarte mult despre acest subiect, a fost deliciul presei, dar în același timp astăzi s-au discutat lucruri foarte importate despre economie”, a afirmat primul ministru, la insistențele jurnaliștilor.
Noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, a avansat mai multe sume privind nivelul salariului minim net, întrebat de jurnaliști, într-o conferință de presă, care este cifra. ”Cred că este 1.600 lei”, a spus acesta.
În ianuarie, Guvernul a stabilit, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro.
Între ministru și un reporter a avut loc următorul dialog:
”Reporter: Aveți ideee cât este salariul minim în mână, net, în România?
Ministrul de Finanțe: Da, este în jur de 1.600, 1.600 și ceva de lei.
Reporter: 1.386.
Ministrul de Finanțe: E 2.380, cred, salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300, dar mă rog.
Reporter: Atât este”.
De asemenea, întrebat cât ar fi ”un salariu în regulă în România”, acesta a spus că există o discuție privind racordarea salariului minim la coșul minim de consum, dar este o discuție complexă, complicată, deoarece prețurile se modifică constant, iar valoarea coșului minim se modifică și ea în mod constant, ceea ce ar presupune o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri, scrie News.ro.
”Eu cred că totuși salariul minim trebuie să rămână ca și acum, stabilit din acordul sau din discuția între patronate și sindicat”, a adăugat el.