România este reprezentată de 9 companii și două institute în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creșterea producției de vaccinuri împotriva COVID-19, anunță sâmbătă prim-ministrul Florin Cîțu, care precizează că astfel România este reașezată ”pe drumul cel bun” și sunt reparate ”catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desființat și îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”.
Cele 9 companii și două institute selectate în grupul de lucru al CE participă în procesele de selecție în vedere implementării a 4 faze strategice: producție de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire și consumabile, a mai transmis premierul.
El afirmă că, pentru producția nanoparticulelor lipidice solide, folosite în vaccinurile ARNm - Pfizer- BioNtech și Moderna ca vehicul de livrare, România este prezentă cu 11 participanți în procesul de selecție și stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 și Slovenia cu 1.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecție pentru partea de PRODUCȚIE. Una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Reașezăm România pe drumul cel bun și reparăm catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desființat și îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”, preizează premierul.
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înființarea Institutului Cantacuzino, unde a fost împreună cu președintele Klaus Iohannis, că această instituție a fost la un pas de colaps din cauza subfinanțării, a frecventelor schimbări manageriale și a ingerinței politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecție care să nu fie uitată.
În replică, reprezentanții PSD au transmis că președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu trebuiau primiți „cu colivă și lumânări la Institutul Cantacuzino” și nu cu fanfară și covor roșu. Social-democrații au adăugat că cei doi „nici nu s-au sinchisit să răspundă Comisiei Europene de a identifica potențiale capacități de producție pentru vaccinuri”.
”Iohannis și Cîțu trebuiau primiți cu colivă și lumânări la Institutul Cantacuzino, nu cu fanfară și covor roșu! În pandemie, România a ajuns din producător, un simplu depozitar de vaccinuri. Nici nu s-au sinchisit să răspundă Comisiei Europene de a identifica potențiale capacități de producție pentru vaccinuri! Pur și simplu nu le-a păsat! Pe modelul măștilor-fantomă de la Romarm, guvernarea Cîțu-Iohannis n-a fost în stare să producă la “Cantacuzino” altceva în afara unui banal supliment alimentar! Atât s-a putut! În schimb, tare le place să ambaleze frumos coliva și să spună că e cozonac”, ai scris social-democrații joi, pe Facebook.