Ciolacu își trimite corpul de control la Ministerul Culturii pentru a verifica organizarea expoziției din Olanda, de unde au fost furate artefacte din tezaurul dacic

Ciolacu își trimite corpul de control la Ministerul Culturii pentru a verifica organizarea expoziției din Olanda, de unde au fost furate artefacte din tezaurul dacic
scris ieri, 14:03

Premierul Ciolacu anunță că a decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Totodată, Marcel Ciolacu va trimite Corpul de Control al prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.

Din celula de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.

Urmărește-ne și pe Google News

Piesele incluse în expoziția ”Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate obiecte de tezaur dacic, celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, au avut o asigurare generală în valoare de peste 30 milioane euro, a precizat Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Acesta nu a dorit să indice valoarea de asigurare a celor 4 artefcate furate, din considerente ce țin de ancheta în derulare, dar din documentele puse la dispoziția presei de către Ministerul Culturii reiese că valoarea de inventar și de asigurare a coifului de aur de Coțofenești este de 4,3 milioane euro, iar valoarea fiecărei brățări dacice este între 450.000-500.000 euro.

Piesele dacice expuse și furate în Olanda au fost asigurate pentru 30 milioane euro. Valoarea coifului de aur de la Coțofenești CITEȘTE ȘI Piesele dacice expuse și furate în Olanda au fost asigurate pentru 30 milioane euro. Valoarea coifului de aur de la Coțofenești

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, va avea luni  întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz din Polonia, unde va transmite mesajul ferm al Guvernului României ca aceste piese inestimabile de patrimoniu să fie recuperate cât mai rapid.

”În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc. Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții. Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta”, promite Ciolacu.

CIA: Pandemia COVID-19 este ”mai probabil” să fi apărut dintr-un laborator decât din natură CITEȘTE ȘI CIA: Pandemia COVID-19 este ”mai probabil” să fi apărut dintr-un laborator decât din natură

Fostul ministru al Culturii RalucaTurcan, în al cărei mandat a fost organzată expoziția de obiecte dacice de la Muzeul Drents din Olanda, de unde sâmbătă au fost furate Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, declară că orice export temporar de bunuri culturale pentru expoziții în străînătate se face doar cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Turcan consideră că Olanda are datoria să identifice hoții și să redea României piesele de tezaur furate.

”Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoții și să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă că la nivelul cooperării polițienești există o mobilizare maximă pentru prinderea hoților. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Expoziția este parte a unui efort amplu de diplomație culturală, derulat de muzee românești, care a început cu ani în urmă prin expoziția de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024)”, a declarat Raluca Turcan.

În urma unei explozii produse sâmbătă dimineață, în incinta Muzeului Drents, din Assen (Țările de Jos), care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice, trei brățări de aur și coiful de aur la Coțofenești, din tezaurul dacic al României, au fost furate de persoane încă neidentificate.

IMAGINI VIDEO CU MOMENTUL SPARGERII MUZEULUI AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tezaur dacic
furt
olanda
ciolacu
control