Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit, mai puțin decât plătesc microîntreprinderile.
"Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit și am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului. (...)
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor și grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici și mijlocii, și trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (...) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, și nu a muncii", a spus Ciolacu, arată Agerpres.
El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puțin.
"Pentru prima oară, aceste sume vor avea și o destinație, merg la educație și sănătate. Vom vedea în coaliție cum avem discuția, dacă se continuă această discuție sau găsim alte variante. Rămân consecvent și cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor", a menționat liderul social-democraților.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmpleCiolacu a afirmat că sunt făcute mai multe simulări, iar în urma noii abordări pe impozitare, ar veni în plus la buget aproape 2 miliarde de euro anual, bani care s-ar duce la sănătate și educație.
Acesta a mai spus că Ministerul de Finanțe trebuie să găsească alte surse pentru a acoperi deducerile care sunt acordate persoanelor cu venituri mici.