Ziarul de stânga The Guardian, unul dintre cele mai citite din Marea Britanie, deschide luni dimineața ediția online cu un articol dedicat ascensiunii lui Călin Georgescu și arată că acesta ”a numit scutul antirachetă balistic al NATO o „rușine a diplomației”.
Un populist de extremă dreapta puțin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidențiale de duminică din România, potrivit datelor electorale, și se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al țării, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Călin Georgescu, care a candidat independent, conducea în sondaje cu aproximativ 22% din voturi după numărarea a aproape 93% din voturi, în timp ce Ciolacu, din partea Partidului Social Democrat sau PSD, era în urmă cu 21%. Elena Lasconi de la partidul Uniunea Salvați România, sau USR, s-a situat la aproximativ 18%, iar George Simion, liderul Alianței pentru Unitatea Românilor, sau AUR, de extremă dreapta, a luat aproximativ 14%.
După închiderea urnelor, 9,4 milioane de persoane – aproximativ 52,4% din cei cu drept de vot – votaseră, potrivit Biroului Electoral Central. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie.
Președintele are un mandat de cinci ani și are puteri decizionale semnificative în domenii precum securitatea națională, politica externă și numirile judiciare în Uniunea Europeană și în țările membre NATO.
Georgescu, 62 de ani, a candidat independent și nu era foarte cunoscut. El a fost ignorat de majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de șoc în mediul politic românesc pe măsură ce a urcat în pole position.
După ce a votat duminică, Georgescu a declarat într-o postare pe Facebook că a votat „Pentru cei nedreptățiți, pentru cei umiliți, pentru cei care simt că nu contează și de fapt contează cel mai mult … votul este o rugăciune pentru națiune”.
CITEȘTE ȘI „Un rezultat-șoc”: concluzia la cald a Reuters, după primul tur al prezidențialelor din RomâniaCristian Andrei, un consultant politic stabilit în București, a declarat pentru The Associated Press că performanța neașteptată a lui Georgescu în sondaje pare a fi un „mare protest sau revoltă împotriva establishmentului”.
„Partidele politice mainstream au pierdut legătura cu românii obișnuiți”, a spus el. „Nu aveți candidați puternici sau lideri puternici … există candidați slabi, lideri slabi, iar partidele în general sunt destul de deconectate.
Georgescu nu are un program, a spus Andrei, și are un manifest vag și populist cu poziții care sunt „dincolo de discursul normal”. Pozițiile sale includ sprijinirea fermierilor români, reducerea dependenței de importuri și creșterea producției de energie și alimente.
Georgescu a numit scutul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice din orașul românesc Deveselu o „rușine a diplomației”. El a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia.