Fostul premier britanic Boris Johnson susține că Franța nu a vrut să creadă posibilitatea unui atac al Rusiei asupra Ucrainei și acuză guvernul german că inițial ar fi preferat o înfrângere rapidă a Kievului în loc de un conflict de lungă durată, relatează CNN.
Johnson a făcut comentariile în cadrul unui interviu acordat CNN Portugalia, afirmând că, deși între timp Uniunea Europeană s-a aliat în spatele Kievului, atitudinile liderilor occidentali au fost unele variate înainte ca Vladimir Putin să își declanșeze războiul pe scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie, arată Hotnews.
În cadrul interviului el a scos în evidență trei șefi de stat din UE.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFICE&FOTO O nouă pană masivă de curent în Republica Moldova. Chișinăul a secretizat informațiile despre sistemul energetic de peste PrutVorbind despre lunile de dinaintea invaziei, el a afirmat că masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, raportată pentru prima dată de cotidianul american The Washington Post la începutul lunii noiembrie a anului trecut, a reprezentat un „șoc uriaș”.
„Puteam vedea masarea grupurilor tactice rusești dar țări diferite aveau perspective diferite”, a spus Boris Johnson, care și-a dat demisia din funcția de premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator pe 7 iulie, după o serie de scandaluri care i-au zguduit cabinetul.
„Părerea germană a fost la un moment dat că, dacă acest lucru (n.r. invazia rusească) o să aibă loc, care ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca întreaga chestie să se termine rapid și ca Ucraina să cedeze”, afirmă politicianul britanic, adăugând că Berlinul a raționalizat această abordare prin „tot felul de motive economice solide”.
Vorbind despre atitudinea Parisului, el le-a spus jurnaliștilor de la CNN Portugalia:
„Să nu aveți niciun fel de dubii că francezii erau în negare până în ultimul moment”.
El a criticat de asemenea reacția inițială a Romei față de amenințarea unei invazii rusești, afirmând că la un moment dat premierul de atunci Mario Draghi „spunea pur și simplu că ei nu pot susține poziția pe care o luăm noi (Marea Britanie)”, din cauza dependenței „masive” a Italiei față de importurile energetice din Rusia.
CITEȘTE ȘI Iohannis discută cu CEO-ul OMV, după ce Petrom s-a plâns de noile taxe, iar politicieni români amenință companii austriece în contextul Schengen. Profit.ro a anunțat interesul OMV Petrom pentru BSOGDeși cunoscut ca un susținător puternic al Brexit-ului, Boris Johnson a adăugat că „UE s-a descurcat briliant în opoziția sa față de Rusia” după începerea războiului.
„După toate anxietățile mele... Îmi dau jos pălăria în fața modului în care UE a acționat. Sancțiunile au fost dure”, a declarat el cu privire la măsurile istorice luate de blocul comunitar împotriva Rusiei, a economiei sale și a oficialilor de la Moscova responsabili de declanșarea războiului sau susținerea sa.
Johnson a precizat însă că „ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea - germanii, francezii, italienii, toată lumea, (președintele american) Joe Biden - au văzut că nu există o altă variantă. Pentru că nu puteai negocia cu acest tip (Vladimir Putin). Acesta este punctul cheie”, a subliniat fostul premier britanic.
Comentariile sale vin după de Rishi Sunak, noul prim-ministru de la Londra, a aprobat luni un nou pachet important de asistență militară pentru Ucraina, acesta urmând să includă în premieră și elicoptere.