Președintele american Joe Biden a atras atenția că unele crize de alimente în urma invaziei ruse în Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei vor fi ''reale'' și a discutat acest subiect cu liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles, relatează agenția EFE și postul CNN.
El a subliniat că Ucraina și Rusia sunt ''grânarii'' Europei și au o pondere importantă pe piața mondială, cele două țări însumând circa 30% din exporturile mondiale de grâu, arată Agerpres.
''Prețul sancțiunilor nu afectează doar Rusia. Afectează multe alte state, inclusiv țările europene și de asemenea țara noastră (SUA)'', a declarat Biden după un summit extraordinar al NATO.
''Am avut o lungă discuție în G7 (...) atât SUA - care este al treilea cel mai mare producător de grâu - cât și Canada, care de asemenea este un mare producător. Și am discutat împreună despre cum am putea crește (producția) și livra mai rapid alimente (...) În plus, am vorbit să îndemnăm toate țările europene și pe toată lumea să pună capăt restricțiilor la export. Așadar, suntem în curs de a stabili cu prietenii noștri europeni ce ar fi nevoie să facem pentru a tempera temerile despre crize de alimente'', a explicat președintele american.
La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a enunțat o inițiativă de securitate alimentară propusă în cadrul UE și menită să reducă riscul unor crize de alimente în urma războiului din Ucraina. ''Situația va crea o criză alimentară, situații umanitare extrem de serioase în mai multe țări și cu siguranță că în unele țări vor exista consecințe politice masive'', a declarat Macron la o conferință de presă la Bruxelles