Băsescu a cerut cetățenia Republicii Moldova la 4 zile după ce Chișinăul a trecut la alegerea directă a președintelui

Băsescu a cerut cetățenia Republicii Moldova la 4 zile după ce Chișinăul a trecut la alegerea directă a președintelui
scris 18 mar 2016

Fostul președinte al României Traian Băsescu și soția sa, Maria, au depus cereri pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, a declarat, pentru Radio Chișinău, serviciul de presă al Președinției de la Chișinău. La începutul lunii, Curtea Constituțională de peste Prut a decis ca președintele Republicii Moldova să fie ales prin votul direct al cetățenilor, nu de către Parlament prin vot secret, revenind astfel la o interpretare a Constituției anterioară anului 2000.

Potrivit sursei citate, cererea de obținerea a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către Traian Băsescu și de soția sa pe 8 martie, iar acum se află la etapa de avizare din partea mai multor instituții.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, cererea va fi examinată de către șeful statului moldovean, potrivit serviciului de presă al președinției Republicii Moldova.

Românii sunt chemați să muncească în Germania la Europa Park și McDonald\'s CITEȘTE ȘI Românii sunt chemați să muncească în Germania la Europa Park și McDonald's

Deși termenul legal este de un an, solicitarea fostului președinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat Ana Samson, consultant principal pentru relații publice al Președinției.

Traian Băsescu a declarat anterior, de mai multe ori, că își dorește să devină cetățean al Republicii Moldova, el susținând, ca președinte, acordarea cetățeniei române pentru moldoveni. La momentul acelui anunț, au existat speculații că Băsescu ar dori să fie președinte al Republicii Moldova, actuala Constituție a statului vecin stabilind însă că poate fi ales președinte cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat.

Fostul președinte român a fost ultima dată la Chișinău pe 2 aprilie 2015, fiind decorat cu Ordinul Ștefan cel Mare, decorația militară supremă a Republicii Moldova, acordată de către președintele Nicolae Timofti pentru eforturile lui Traian Băsescu în promovarea "stabilității, securității și democrației în regiune, precum și pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a personalului din domeniile apărării".

ANAF raportează încasări totale cu 7% mai mari. Veniturile din TVA, în ușoară scădere CITEȘTE ȘI ANAF raportează încasări totale cu 7% mai mari. Veniturile din TVA, în ușoară scădere

Pe 4 martie 2016, Curtea Constituțională de peste Prut a decis ca președintele Republicii Moldova să fie ales prin votul direct al cetățenilor, revenind la o interpretare a Constituției anterioară anului 2000. În ultimii 16 ani, președintele Republicii Moldova a fost desemnat de Parlament.

Instanța constituțională a ajuns la această concluzie după examinarea unei sesizări depuse de parlamentari din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), care au contestat modificările aduse Constituției în anul 2000. Instanța a stabilit că acele modificări sunt neconstituționale, astfel că legea fundamentală revine la forma anterioară anului 2000.

În ianuarie 2016, Traian Băsescu a reluat public, la Conferința Românilor de Pretutindeni de la Palatul Parlamentului, ideea unirii României cu Republica Moldova, pe care a exprimat-o de mai multe ori în timpul mandatului său de președinte. Fostul președinte a amintit și un episod în care i-ar propus liderului comunist moldovean Vladimir Voronin înfăptuirea unirii.

"Tensiunile dintre mine și Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în față: 'Hai în Parlament amândoi, tu președintele României Mari, eu vicepreședinte și facem unirea și atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră (...) Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus", a declarat Băsescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
traian basescu
republica moldova
unirea cu moldova
unirea cu basarabia
unirea cu republica moldova
maria basescu
vladimir voronin
nicolae timofti