Candidatul la președinție al alianței USR-PLUS, deputatul USR Dan Barna, a inițiat, alături de doi colegi senatori din partidul pe care îl conduce, un proiect de lege care prevede scutirea de impozitul pe veniturile din salarii și reducerea la jumătate a cotei CAS datorate pe aceste venituri pentru românii din străinătate care se întorc să muncească în țară.
Cetățenii români din afara țării constituie un segment vital de electorat pentru USR-PLUS. Alianța a câștigat detașat alegerile europarlamentare din mai în diaspora, cu aproape 44% din voturi.
În total, la europarlamentare au votat aproape 377.000 de români din străinătate. Pe de altă parte, doar circa 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro al Autorității Electorale Permanente pentru a-și exprima opțiunea la alegerile prezidențiale din noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit proiectului lui Barna, cetățenii români care au fost rezidenți pe teritoriul României timp de minim 15 ani consecutivi și au rezidat pe teritoriul altui stat timp de minim 4 ani consecutivi, realizând acolo venituri și plătind contribuții obligatorii pe ele timp de minim 3 ani, vor beneficia, dacă se întorc să muncească în țară, de scutire de impozitul de 10% pe veniturile din salarii și de reducerea la jumătate a cotei CAS datorate pe aceste venituri, de la 25% la 12,5% în perioada 2020-2030.
"Scutirea (...), respectiv reducerea (...), denumite în continuare sprijin, se aplică pentru jumătate din perioada pentru care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni", stipulează draftul de act normativ.
De acest sprijin vor beneficia cetățenii români care redevin rezidenți în România în sens fiscal, din momentul încheierii primului contract de muncă pe teritoriul României.
Extras din expunerea de motive a proiectului de lege
Expunerea de motive a proiectului nu conține și o estimare a impactului bugetar al eventualei adoptări și aplicări a acestuia.
În schimb, se menționează că o măsură asemănătoare a fost adoptată de Portugalia în martie anul acesta. Programul portughez prevede reducerea la jumătate, pe timp de 5 ani, a bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru cei care se întorc, dar și acordarea de subvenții pentru acoperirea costurilor de relocare.
USR a mai elaborat anterior un proiect de lege prin care salariații din industria petrochimică ar fi urmat să fie scutiți de impozitul de 10% pe veniturile din salarii, precum angajații din IT, cercetare și construcții, însă acesta a fost respins și de Guvern, care a motivat că măsura ar fi discriminatorie, și de Senat.
În vară, liderul PNL, Ludovic Orban, a creat polemică în spațiul public declarând că nu i se pare normal ca angajații din domeniul IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit, întrucât "câștigă cel mai bine din România", iar sectorul tehnologiei informației nu mai are nevoie de stimulente. În replică, președintele Comisiei IT de la Camera Deputaților, USR-istul Cătălin Drulă, a spus atunci că eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi "o imensă prostie cu efect economic net negativ" și a întrebat retoric: "De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?".
Proiectul de lege