Teologul Teodor Baconschi susține că manualele de religie ar trebui concepute într-o manieră mult mai atractivă pentru tânăra generație, totuși fără să fie ”cool în sensul unei hipsterizări a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică”. Prezent în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, fostul ministru de Externe a subliniat că, ”dacă nu ai cultură biblică, evident nu înțelegi 80% din ce se află pe pereții unui muzeu de artă europeană”.
„Ora de religie în școală. E un subiect pentru care aș fi favorabil, dacă ar fi făcut într-o manieră mai puțin Ion Creangă, așa. Totuși, copiii din generațiile actuale sunt bombardați informațional la vârsta când n-au încă discernământ, n-au criterii de selecție și ierarhizarea informațiilor pe care le primesc, nici de evaluare critică a lor, nici de respingere a falsului, dar prin familie, prin prieteni, prin școală încep oricum să-și formeze discernământul.
Prin urmare sunt critici. Copiii noștri se maturizează mai repede, prin urmare și manualele de religie ar trebui să fie nu cool în sensul unei ”hipsterizări” a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică. Nu falsificăm istoria, contextul de arheologie biblică, tot ce ține de tradiție în datele ei fundamentale, dar poți să prezinți lucrurile în dialogul teologie-știință (pe care Vaticanul îl organizează în cadrul unei ditamai Academii de decenii întregi), în paralel cu istoria ideilor, în oglindă către alte religii. Poți să concepi aceste manuale și să le faci extrem de atractive”, a spus Teodor Baconschi în emisiunea Insider politic.
Fostul ministru de Externe este de părere că, fără cultură biblică, copiii care intră într-un muzeu de artă europeană riscă să nu înțeleagă nimic.
„De fapt, când descoperi faptul religios din perspectiva antropologică, această perenitate a lui ”homo religiosus”, îți dai seama că e o cheie formidabilă pentru a înțelege simbolismul, imaginarul, resorturile adânci ale fiecărei culturi și civilizații. Nu poți să-i lipsești pe copii de acest orizont, să intre într-un muzeu de artă europeană și să nu înțeleagă nimic. Dacă nu ai cultură biblică, evident nu înțelegi 80% din ce se află pe pereți”, a susținut Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.
”Da, pledoaria mea este pentru aceste ore. Ar trebui să abordăm rațional lucrurile, să discute Ministerul Educației, Patriarhia, părinți, asociații, copiii să fie întrebați. Manualele trebuie actualizate, asta e clar. Oricum, materia e opțională. Nimeni nu poate spune, așa cum fac unii radicali de stânga: ”Este o lovitură de stat contra democrației, este o teocrație!”. Nici pomeneală. Vedem foarte bine că Biserica Ortodoxă și celelalte biserici și culte legale din România s-au adaptat rezonabil la pluralismul democratic”, a conchis politologul.