Ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Iași că nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România, dar, din păcate, există o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%
”Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%. (...) Le-am promis și președintelui Iohannis, și prim-ministrului Orban că vom lucra cu Guvernul pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri, cum poate fi redusă rata de respingere, ca să ajungă de la 10% la 3% și astfel să se poată ridica vizele pentru România”, a declarat, potrivit News.ro, ambasadorul american, întrebat dacă în opinia sa există șanse ca România să fie cea de-a 40-a țară care va intra în programul „Visa Waiver”.
Întrebat dacă putem vorbi de un timeline realist pentru acest proiect, fiind invocate durata de 5-10 luni sau de 5-10 ani, Adrian Zuckerman a răspuns: ”Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%”.
El a afirmat, în acest context, că cel mai important lucru, în opinia sa, este ca economia României să se dezvolte.
Zuckerman consideră că principalul lucru care ar trebui făcut pentru ca economia românească să se dezvolte este eliminarea acestei culturi de corupție endemică ce a blocat evoluția țării.
”Principalul lucru care ar trebui făcut pentru ca economia românească să se dezvolte este eliminarea acestei culturi de corupție endemică ce a blocat evoluția țării la nivelul de acum. Poate să mai înainteze puțin, dar ca să facă pași mari trebuie să fie eliminată această corupție”, a declarat Zuckerman într-un interviu pentru Ziarul de Iași.
Ambasadorul american a relatat că a scris un articol în care a subliniat că România are un potențial enorm, pe care el își dorește să-l dezvolte, să devină una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic în Europa, el argumentând că ”România are gaz în Marea Neagră, are petrol, are minerale, are o populație educată – s-a făcut un centru de tehnologie la Cluj care este unul dintre cele mai bune din Europa”.
România ”are un potențial atât de mare care nu e exploatat și e ținut înapoi de această cultură a corupției, care trebuie să fie eliminată”, a conchis diplomatul.