Ambasadorul Coreii de Nord la ONU: Denuclearizarea nu se mai află pe masa negocierilor cu Statele Unite

Ambasadorul Coreii de Nord la ONU: Denuclearizarea nu se mai află pe masa negocierilor cu Statele Unite
scris 8 dec 2019

Ambasadorul Coreii de Nord la Națiunile Unite, Kim Song, a declarat sâmbătă că denuclearizarea nu se mai află pe masa negocierilor cu Statele Unite și că nu sunt necesare discuții îndelungate cu Washingtonul, relatează Reuters, citat de News.ro.

Comentariul ambasadorului pare să meargă mai departe de un avertisment anterior al Coreii de Nord potrivit căruia discuțiile legate de programul său de înarmare nucleară, subiectul de interes principal al discuțiilor SUA cu Coreea de Nord din ultimii doi ani, ar putea să nu mai fie o temă de discuție având în vedere refuzul Washingtonului de a oferi concesii.

Urmărește-ne și pe Google News

Kim a afirmat într-un comunicat că ”dialogul susținut și substanțial” dorit de Statele Unite este ”un subterfugiu pentru a câștiga timp pentru agenda politică internă, o referire la candidatura lui Trump pentru realegerea sa ca președinte în 2020.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Nu dorim să avem negocieri îndelungate cu Statele Unite, iar denuclearizarea a ieșit deja de pe masa negocierilor”, a afirmat Kim într-un comunicat pus la dispoziția Reuters.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Casa Albă anunță că nu va participa la audierile vizând suspendarea președintelui și consideră ancheta abuz de putere CITEȘTE ȘI Casa Albă anunță că nu va participa la audierile vizând suspendarea președintelui și consideră ancheta abuz de putere

Tensiunile s-au amplificat înainte de termenul limită de sfârșit al anului stabilit de Coreea de Nord, care a cerut Statelor Unite să își schimbe politica prin care Phenianului denuclearizarea unilaterală și relaxarea sancțiunilor.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat că ar putea adopta ”o nouă abordare” anul viitor, provocând temeri că ar putea reveni la testarea de bombe nucleare și de rachete cu rază lungă de acțiune, suspendată în 2017.

Marți, ministrul de Externe nord-coreean a reiterat un apel adresat Washingtonului de a-și schimba ”politicile ostile” și a spus că depinde de Washington să decidă ce ”cadou de Crăciun” va primi la sfârșitul anului.

Kim Song s-a referit și la o declarație din această săptămână a membrilor UE din Consiliul de Securitate, care a criticat lansările recente ale unor rachete cu rază scurtă de acțiune ale Coreii de Nord, numind-o ”o provocare serioasă” împotriva Phenianului și afirmând că joacă rolul ”unui câine de companie” al Statelor Unite.

Trump și Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, dar discuțiile nu au progresat, iar în ultimele zile cei doi au revenit la retorica agresivă care a provocat temeri de război în urmă cu doi ani.

În 2017, cei doi lideri s-au angajat într-un război al cuvintelor, în care Trump l-a numit pe Kim Jong Un ”omul rachetă”, în timp ce liderul nord-coreean l-a numit ”ramolit” pe președintele american, în prezent în vârstă de 73 de ani.

Marți, Trump l-a numit încă o dată pe Kim ”omul rachetă” și a spus că Statele Unite își revendică dreptul să folosească forța militară împotriva Coreii de Nord.

Phenianul a anunțat că orice repetare a unui astfel de limbaj ar reprezenta ”revenirea demenței unui ramolit”.

În pofida reluării de către Trump a numelui de ”om rachetă”, președintele american și-a exprimat speranța că Kim Jong Un va denucleariza Coreea de Nord. Vineri, ambasadroul american la Națiunile Unite a spus că Statele Unite nu au decis încă dacă ar trebui organizată o ședință a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord, care a nemulțumit Phenianul.

Vineri, Coreea de Sud a anunțat că Trump și președintele sud-coreean Moon Jae-in au discutat telefonic  timp de o jumătate de oră despre modalitățile de a continua discuțiile diplomatice cu Coreea de Nord. Cei doi lideri au fost de acord că situația a devenit ”gravă” și că ”trebuie menținut dialogul pentru a obține rezultate prompte în negocierile pentru denuclearizare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
denuclearizare
coreea de nord
sua