Agentul guvernamental la CJUE, Horațiu Radu, demis după ce Dragnea a remarcat că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Radu: Am constatat o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene

Agentul guvernamental la CJUE, Horațiu Radu, demis după ce Dragnea a remarcat că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Radu: Am constatat o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene
scris 17 mai 2018

Agentul guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din ultimii 7 ani, Horațiu Radu - care a fost anterior, timp de 4 ani, și agent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - a fost eliberat din funcție, miercuri seară, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, remarcase, luni, că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Horațiu Radu spune, la părăsirea postului, că a remarcat ”o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene”. Horațiu Radu este înlocuit cu Costin-Radu Canțăr, care a fost respins, în urmă cu doi ani, la examenul de admitere în MAE. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, luni seară, într-o emisiune televizată, că proiectele Guvernului ar fi blocate de funcționarii din ministere și a cerut premierului Dăncilă să facă o ”analiză” a respectivilor funcționari. 

Urmărește-ne și pe Google News
Aromele care ne parfumează locuința și viața CITEȘTE ȘI Aromele care ne parfumează locuința și viața
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte”, a spus Dragnea, potrivit Hotnews.ro

Miercuri seară, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia premierului Dăncilă de eliberare din funcție a agentului guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Horațiu Radu, care are rang de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAE).

Parlamentul ignoră avertismentul de infringement și adoptă legea care permite folosirea ariilor protejate și rezervațiilor naturale pentru lucrări de utilități publice CITEȘTE ȘI Parlamentul ignoră avertismentul de infringement și adoptă legea care permite folosirea ariilor protejate și rezervațiilor naturale pentru lucrări de utilități publice

Agentul guvernamental la CJUE este solicitat, de obicei, în cadrul circuitului legislativ interministerial, să avizeze acte normative interne în ceea ce privește respectarea de cătrea acestea a legislației europene.

În locul lui Radu a fost numit Costin-Radu Canțăr, care, potrivit datelor MAE, a fost respins la examenul de admitere în corpul diplomatic și consular în 2016 și a lucrat până acum ca inspector de concurență în domeniul feroviar la Consiliul Concurenței.    

Rolul agentului guvernamental la CJUE este de a apăra România în procesele intentate de Comisia Europeană, celebrele spețe de infringement, care țin, de obicei, de transpunerea și implementarea legialsției comunitare în plan intern sau în procese deschise de alte părți în care este solicitată opinia magistraților europenei pe diferite teme.

În prezent, România are în curs 52 de acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, adică proceduri de infringement deschise, dintre care 50 sunt în fază precontencioasă și 2 în fază contencioasă.

Horațiu Radu a fost agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) timp de 4 ani, iar în ultimii 7 ani a reprezentat România la CJUE.

România adoptă cu întârziere de un an noile reguli UE privind piețele de instrumente financiare CITEȘTE ȘI România adoptă cu întârziere de un an noile reguli UE privind piețele de instrumente financiare

Într-o declarație de presă, Horațiu Radu arată că anul trecut a reușit în fața CJUE anularea unei decizii a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 milioane de euro cu titlu de corecții financiare pentru fonduri europene, iar în cei 7 ani de mandat a reușit închiderea prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sancționarea României. Astfel, după 11 ani de cand România e membră Uniunii Europene, a fost condamnată de CJUE doar o singură data si nu a plătit înca vreo sancțiune pentru nerespectarea legislației europene.

Fostul agent la CJUE adaugă însă că, după ce i-au trecut prin mână pentru avizare câteva sute de acte normative care transpuneau sau implementau legislația europeană și care erau de natură să facă România mai bună și mai competitivă, a constat o rezistență a instituțiilor interne la transpunerea legislație comunitare.

”Continuăm să avem foarte multe directive netranspuse în domenii de importanță majoră, motiv pentru care riscăm sancțiuni. În ciuda eforturilor depuse, am constatat de multe ori că există o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene”, afirmă Horațiu Radu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cjue
agent guvernamental
liviu dragnea
mae
guvern
acte
dancila
horatiu radu
legilsatie
infingement