Poliția Română vrea să apere cu o soluție RASIROM, entitate coordonată de SRI, interesele financiare ale UE în România

Poliția Română vrea să apere cu o soluție RASIROM, entitate coordonată de SRI, interesele financiare ale UE în România
scris 13 dec 2023

Regia Autonomă Rasirom, entitate aflată sub coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI), a câștigat o licitație organizată de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) pentru achiziția unui sistem de supravghere care să apere interesele financiare ale UE în România. Estimat la 4,43 milioane de lei, fără TVA, pentru 30 de zile de la data atribuirii, contractul a fost semnat pentru suma de 3,1 milioane de lei, fără TVA.

La procedura de atribuire s-au înscris și BlueSpace Technology, Secunet Project, Vodafone Romania, Felix Telecom, New Akord Security și asocierea formată din Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (lider) și Dataware Consulting.

Urmărește-ne și pe Google News

"Autoritatea contractantă intenționează achiziționarea unui sistem de supraveghere în cadrul proiectului "Surveillance system for protecting the financial interest of the European Union in Romania"", se arată în descrierea achiziției.

Anunțul licitației, disponibil AICI, nu include un caiet de sarcini și nu prezintă informații despre ce sistem este vorba.

Orange România câștigă definitiv în fața Consiliului Concurenței în dosarul privind anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă CITEȘTE ȘI Orange România câștigă definitiv în fața Consiliului Concurenței în dosarul privind anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă

"Fiecare operator economic participant la procedura de atribuire, indiferent de calitatea acestuia, trebuie să prezinte documente de autorizare sau acreditare în domeniul protecției informațiilor clasificate, care să certifice capacitatea de a prelucra, stoca și transmite informații clasificate la nivelul de protecție impus, în conformitate cu legislația națională aplicabilă. În etapa I a procedurii, având în vedere nivelul “secret de serviciu” al specificației tehnice aferentă produselor ce se intenționează a fi achiziționate, candidații (ofertant, lider, asociat, subcontractant, terț, etc.) au obligația de a obține, în termen de maxim 100 zile calendaristice începând cu data limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, avizul de securitate industrială SSV-TIP III ce atestă implementarea cerințelor de securitate specifice gestionării informațiilor clasificate secrete de serviciu ale MAI de către operatorul economic, la sediul său social sau la un punct de lucru al acestuia, în format hârtie și electronic", scrie în anunțul de participare.

Finanțarea achiziției este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Cu aproape 100 de salariați, Regia a fost înființată în anul 1995 și, conform informațiilor afișate pe propria pagină web, și "funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații și suntem integratori de soluții de securitate fizică și informatică.

Principalele obiective sunt securizarea cibernetică și fizică a infrastructurilor critice naționale și europene, precum și asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic".

Printre clienții permanenți ai Regiei se numără Administrația Prezidențială, Senatul României, Camera Deputaților, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAE, MAI, Ministerul Finanțelor Publice, SRI, SIE, STS, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Banca Națională a României, Imprimeria Națională SA, Romarm, Direcția Generală a Vămilor, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor.

În 2022, conform celor mai recente date disponibile, Regia Autonomă Rasirom a consemnat un profit net de 10 milioane de lei, de la 7,5 milioane de lei în 2021, la afaceri totale de 288,2 milioane de lei, comparativ cu 197,2 milioane de lei în anul precedent.

SRI este principalul serviciu de informații din România specializat în culegerea, analizarea și valorificarea informațiilor obținute în interiorul țării. Misiunea sa este de a cunoaște, preveni și contracara amenințările la adresa securității naționale, așa cum sunt acestea definite de lege. SRI este parte componentă a sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
igpr
politia romana
licitatie
rasirom
sri