Pleacă sau nu Gothaer din România? Pe termen mediu, răspuns afirmativ

Pleacă sau nu Gothaer din România? Pe termen mediu, răspuns afirmativ
scris 8 apr 2019

Acționarii Gothaer România, subsidiară a grupului german Gothaer, asigurător cu venituri anuale de două ori mai mari decât toată piața autohtonă, au decis la finele anului 2018 retragerea de pe piață pe termen mediu și continuarea activității în statut run-off (adică fără subscrierea de noi polițe). În plus, ca parte a procesului de retragere de pe piață, aprobat la 28 decembrie 2018, compania va fi puternic capitalizată, într-o primă fază cu 7,5 milione de euro.

Compania a anunțat, la 21 decembrie 2018, că “și-a revizuit în detaliu activitățile din Europa de Est și a decis să își concentreze resursele pe piața germană”.

Urmărește-ne și pe Google News

“În consecință, Gothaer România va dezvolta și implementa o strategie ce vizează o reașezare ordonată a activităților companiei din România, strategie care va fi anunțată în primul trimestru din 2019”, se arăta într-un comunicat al companiei locale remis presei.

După aproape trei luni, la 14 martie 2019, și în urma unei “analize atente”, însoțită și de schimbări la nivelul managementului local, grupul Gothaer și-a completat declarația cu anumite aspecte strategice cheie referitoare la prezența viitoare a companiei pe piața de asigurări din România.

Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat CITEȘTE ȘI Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat

“Credem că orice companie trebuie să facă un pas în lateral din când în când pentru o retrospectivă asupra activității sale, în scopul alinierii acesteia cu condițiile economice actuale și totodată cu așteptările acționarilor săi. Din acest motiv, Gothaer a început să își analizeze portofoliul, liniile de business, costurile și performanța companiei în general, pentru a-și modela dezvoltarea viitoare pe piața locală. Obiectivul nostru principal este să atingem pragul de break-even, iar pentru acest lucru avem toate mijloacele necesare și o mare experiență în România”, a declarat Christopher Lohmann, șeful Gothaer Allgemeine AG și președinte al Consiliului de Administrație Gothaer Asigurări Reasigurări.

Până la urmă, pleacă sau nu Gothaer din România?

Dacă citim ce au hotărât acționarii companiei la 28 decembrie 2018, practic la o săptămână de la primul anunț al grupului, răspunsul la întrebare este afirmativ, ieșirea urmând să aibă loc pe termen mediu, dar precedată de mai multe infuzii de capital, prima ridicându-se la 7,5 milioane de euro.

Astfel, acționarii Gothaer România au aprobat, la finele anului trecut, o majorare de capital de 3,075 milioane de euro, însoțită de o primă de emisiune de 4,425 milioane de euro.

În plus, acționarii au aprobat “decizia adoptată de Consiliul de Administrație în data de 14 decembrie 2018 de a continua activitatea societății în statut de run-off”.

Potrivit unui glosar de termeni întocmit de ASF, run-off este o metodă de lichidare voluntară a portofoliului prin care este evaluată situația financiară a unui asigurător pornind de la ipoteza că acesta nu mai subscrie contracte noi, ci doar le administrează pe cele în vigoare până la data scadentă, soluționând daunele.

Vodafone pierde litigiul prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de peste 15 mil. euro CITEȘTE ȘI Vodafone pierde litigiul prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de peste 15 mil. euro

“Având în vedere decizia acționarilor de a se retrage de pe piața românească de asigurări pe termen mediu și prin urmare de a reduce activitatea de asigurare a societății, societatea elaborează în prezent planul pentru a implementa în mod prudent această strategie cu considerarea măsurilor de reducere a riscurilor în interesul acționarilor. Reducerea activităților va fi făcută cu respectarea prevederilor legale și cerințelor de solvabilitate în vigoare în cursul activității curente. Decizia acționarilor de a continua activitatea societății în statutul de run-off și dispunerea elaborării unui plan de afaceri în conformitate cu aceasta decizie nu înseamnă că societatea va înceta să subscrie noi asigurări în toate liniile de asigurări. În schimb, unde este rezonabil și potrivit în interesul societății, planul de afaceri ce urmează a fi elaborat va putea prevede în mod explicit subscrierea unor noi asigurări sau reînnoirea unor contracte existente încheiate de societate, după caz, e.g. așa numitele asigurări de garanții ale societății”, se arată în documentul analizat de Profit.ro.

Totodată, acționarii Gothaer România susțin în mod expres intenția de a nu lichida societatea și de a nu intra în nicio formă de lichidare voluntară și evaluează ca, în viitor, să vândă acțiunile lor în societate sau să transfere anumite linii de activitate prin transferul de portofoliu către un alt asigurator.

“Aceasta este doar o majorare de capital care acoperă un estimat preliminar de necesar de capital care nu include toate efectele potențiale ale planului de afaceri ce urmează să fie elaborat, dar include circumstanțele din 2018 și un estimat preliminar al provizionului de run-off cunoscut la această dată. Acționarii vor decide cu privire la majorări de capital viitoare odată ce planul de afaceri final va fi elaborat și confirmat de către Consiliul de Administrație și aprobat ulterior, după cum va fi necesar potrivit legii”, se mai arată în actul semnat de acționari.

Mișcări în acționariatul Felix Telecom, o firmă controlată de un general SIE în rezervă și contracte cu statul de peste 240 milioane de lei CITEȘTE ȘI Mișcări în acționariatul Felix Telecom, o firmă controlată de un general SIE în rezervă și contracte cu statul de peste 240 milioane de lei

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări. Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA al companiei, și Efraim Naimer, membru CA. Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Potrivit celor mai recente date, Gothaer România a consemnat în 2017 o pierdere contabilă de 23,084 milioane de lei, propusă pentru acoperire din profitul anilor următori. 

În intervalul 2012 – 2016, pierderile cumulate ale asigurătorului au însumat 147,54 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului 2017, asigurătorul avea un capital social de 62,7 milioane de lei.

“Majorarea de capital efectuată în contextul dezvoltării companiei este aliniată cerințelor Solvency II, respectiv pentru a acoperi estimarile privind evoluția indicatorilor SCR și MCR. În consecință, în perioada analizată, ambele marje de solvabilitate SCR și MCR au asigurat criteriile minime la un nivel confortabil. Majorările de capital efectuate, împreună cu cele planificate trebuie interpretate în contextul etapei de dezvoltare a companiei. Necesarul de capital este legat în principal de investițiile făcute și de pierderile planificate specifice unui business de tip start-up, acoperind eforturile companiei de construcție a unui portofoliu sustenabil”, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

UiPath țintește pentru acest an dublarea numărului de clienți și a veniturilor CITEȘTE ȘI UiPath țintește pentru acest an dublarea numărului de clienți și a veniturilor

Înainte de infuzia de capital aprobată la finele anului 2018, Gothaer România avea un capital social de 66,6 milioane de lei.

Conform planului de afaceri al Gothaer România, volumul minim de prime brute subscrise la nivelul căruia va fi atins pragul de rentabilitate este de 200 milioane lei, prag estimat a fi atins în acest an.

În 2017, subsidiara locală a asigurătorului german Gothaer a subscris prime în sumă de 119,1 milioane de lei, cu 21,7% mai mult față de anul precedent.

Potrivit ASF, compania a încheiat anul 2018 pe locul 9 în ierarhia asigurătorilor care practică asigurări generale, cu o cotă de 1,92% din piața de profil, care a totalizat prime subscrise de 8,04 miliarde de lei.

Cu aproape 200 de ani de experiență în asigurări, grupul german are 4,3 milioane de clienți și prime brute subscrise anuale de peste 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gothaer
capital
majorare