Plățile digitale au crescut cu 40% în 2016, la 200 milioane de euro. Cea mai mare plată de pe mobil, 20.000 de euro pentru o vacanță în Thailanda

Plățile digitale au crescut cu 40% în 2016, la 200 milioane de euro. Cea mai mare plată de pe mobil, 20.000 de euro pentru o vacanță în Thailanda

Antonio Eram, director general NETOPIA

scris 16 mar 2017

NETOPIA mobilPay, cel mai mare procesator de plăți electronice de pe piața locală, a intermediat în 2016 peste 7 milioane de tranzacții electronice, din care 4,2 milioane online, respectiv 3 milioane prin sms-uri.

Compania a înregistrat, astfel, o creștere cu 75% comparativ cu 2015, când intermediase un total de 4 milioane de plăți online și mobile.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor NETOPIA mobilPay, valoarea integrală a sumelor achitate digital în 2016 a crescut cu aproape 40% comparativ cu anul precedent, cumulând 200 de milioane de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ceea ce privește valoarea medie achitată per tranzacție online, aceasta a fost de 230 de lei, echivalentă cu cea raportată în 2015. Cu toate acestea, au fost și persoane care au ales să achite sume record pentru diferite produse, servicii sau taxe și impozite. 

Astfel, în top 3 cele mai mari tranzacții procesate de NETOPIA mobilPay, în 2016, s-a aflat, pe prima poziție, o plată de 20.000 de euro pentru o vacanță în Thailanda, urmată pe pozițiile doi și trei de plăți pentru taxe și impozite în valoare de 15.000, respectiv 14.000 de euro. 

Plățile online cu cardul de taxe și impozite pe ghiseul.ro au crescut cu peste 40%. Noutăți vor fi anunțate la WeLoveDigital.forum, pe 4-5 aprilie CITEȘTE ȘI Plățile online cu cardul de taxe și impozite pe ghiseul.ro au crescut cu peste 40%. Noutăți vor fi anunțate la WeLoveDigital.forum, pe 4-5 aprilie

Alte tranzacții de ordinul miilor de euro procesate de companie în 2016 au fost în valoare de 8.000 de euro, pentru un tuning de mașină, respectiv 7.500 de euro, pentru o donație către un ONG.

Compania a raportat un avans important și pe nișa plăților prin sms, menținându-și poziția de lider, cu o cotă de piață de peste 60% în 2016. Dacă în 2015 românii realizaseră 1,5 milioane de plăți prin mesaje telefonice, anul trecut acestea s-au dublat, la 3 milioane de tranzacții.

Cine plătește electronic în România

Aproximativ 43% dintre plățile digitale procesate de companie au fost făcute de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, 26% de către persoane cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, în timp ce tinerii de 18-24 de ani reprezintă 15% din total. Tranzacțiile au fost făcute preponderent de bărbați, în timp ce femeile au avut o pondere de 38%. Datele companiei arată că, în lunile noiembrie și decembrie, perioade cu vârf de vânzări în e-commerce, ponderea plăților făcute de bărbați a crescut la 68%.

INFOGRAFIC Peste jumătate din traficul de internet din 2016 nu a fost realizat de oameni CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Peste jumătate din traficul de internet din 2016 nu a fost realizat de oameni

“România începe să se alinieze în rândul țărilor cu un ecosistem solid al plăților digitale, iar evoluția din ultimul an ne confirmă acest lucru. Ușurința cu care pot face plățile online îi atrage pe tot mai mulți români să opteze pentru această metodă, fapt valabil atât în Capitală, cât și în provincie”, a declarat Antonio Eram, directorul general al NETOPIA mobilPay.

El a adăugat că ponderea plăților online cu cardul în București versus restul țării a scăzut cu 8% în 2016, până la 42%, față de anul anterior, deși numărul lor a rămas constant, ceea ce denotă că apetitul pentru plățile online crește și în provincie.

Cluj-Napoca se află pe locul 2 în clasament, cu 10% din plățile digitale din întreaga țară. Ultima poziție a podiumului este ocupată de Brașov și Timișoara, fiecare cu circa 5% din tranzacții.

Valoarea plăților cu portofelul digital mobilPay Wallet: de trei ori mai mare în 2016

În ceea ce privește valoarea plăților făcute prin aplicația mobilPay Wallet în 2016, aceasta s-a situat la 850.000 de euro, fiind de trei ori mai mare față de cea înregistrată anul precedent. De asemenea, suma medie achitată cu portofelul digital mobilPay Wallet anul trecut a fost de aproximativ 85 de lei, iar plata medie achitată la hipermarketuri partenere a fost de circa 21 de lei.

Conform datelor NETOPIA mobilPay, tranzacțiile în Bitcoin, în 2016, au înregistrat o valoare de 300.000 de euro, iar suma medie achitată cu Bitcoin a fost de circa 400 de lei.

Fuziune de 2 miliarde lei în retail-ul online românesc. Administratorul eMAG.ro va prelua firma din spatele fashiondays.ro CITEȘTE ȘI Fuziune de 2 miliarde lei în retail-ul online românesc. Administratorul eMAG.ro va prelua firma din spatele fashiondays.ro

Conform reprezentantului companiei, unul din principalele motoare în evoluția pe 2016 a fost portofoliul de clienți care au ales serviciile NETOPIA. Astfel că, 3.000 de comercianți noi procesează prin platforma mobilPay de anul trecut, numărul total al acestora ajungând la 10.000.

NETOPIA mobilPay este cel mai mare procesator de plăți electronice de pe piața locală, companie 100% românească.

Peste 4.000 de comercianți folosesc serviciile și soluțiile NETOPIA: plăți mobile, tranzacții prin sms, cu cardul, cash și Bitcoin.

In 2013, compania a lansat aplicația mobilPay Wallet, care permite consumatorilor să achite, direct de pe telefon, cumpărăturile la toate magazinele Carrefour și Selgros din țară, sau în lanțul de retail Cora din Capitală.

În plus,  prin mobilPay Wallet pot fi achitate facturi la utilități, întreținerea la bloc, cartele  prepaid, nota la restaurant, transportul în comun, precum și multe alte produse sau servicii online și offline.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
netopia mobilpay
plati
statistica