Plata cu cardul va fi obligatorie doar în magazinele care au cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro echivalent în lei, față de minimum 10.000 de euro în prezent, iar avansul maxim pe care acești comercianți îl pot acorda clienților va fi redus la jumătate, de la 200 de lei la 100 de lei, sunt măsurile pregătite în Parlament.
Legea cashback, intrată în vigoare de la începutul acestui an, obligă firmele care se ocupă de comerțul cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit.
Totodată, comercianții respectivi pot acorda clienților un avans în numerar, care nu poate depăși 200 lei, la terminalele de plată. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.
Aceste prevederi au intrat de doar două luni în vigoare, iar micii comercianții din mediul rural s-au plâns autorităților că nu au fondurile necesare pentru a cumpăra echipamentele tehnice necesare, respectiv POS-urile necesare pentru realizarea plăților cu ajutorul cardurilor bancare.
Mai mult, firmele din mediul rural au reclamat și faptul că, în practică, nu pot să ofere pentru fiecare cumpărător care solicită avans în numerar sume de până la 200 lei pentru simplul fapt că nu încasează suficient pentru a putea răspunde acestor cereri.
În urma acestor solicitări, parlamentarii vor discuta în perioada următoare un proiect de lege care stabilește că plata cu cardul va fi obligatorie începând cu magazinele care au cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro echivalent în lei.
Totodată, avansul maxim pe care acești comercianți îl pot acorda clienților este propus să fie redus la 100 de lei.