Plan german de salvare economică fără precedent de la al Doilea Război Mondial, în valoare de 822 de miliarde de euro

Plan german de salvare economică fără precedent de la al Doilea Război Mondial, în valoare de 822 de miliarde de euro
scris 22 mar 2020

Germania intenționează să adopte luni un plan de ajutorare economică - fără precedent de la al Doilea Război Mondial - în lupta împotriva noului coronavirus, descuindu-și în acest sens toate încuietorile bugetare, relatează AFP, citată de News.ro

Potrivit unui proiect de lege, după care AFP scrie că și-a procurat o copie sâmbătă, Guvernul prevede să pună la dispoziție un total de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta întreprinderile și salariații să facă față consecințelor economice ale pandemiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Dată fiind ”situația de urgență excepțională” din Germania, Guvernul Angelei Merkel a hotărât de asemenea, în vederea ajutării finanțării măsurilor, să împrumute bani - ceea ce nu s-a mai întâmplat în această țară din 2013.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din 2013, Germnia, prima economie europeană, foarte strictă în privința ortodoxiei bugetare, a obținut mereu excedente.

Ea intenționează de-acum să se îndatoreze cu un total de 156 de miliarde de euro.

Germania pune renunță astfel la o reglementare bugetară îndrăzneață care îi dictează conduita de ani de zile. În vigoare din 2011, reglementarea constituțională a ”frânării îndatorării” autorizează, în principiu, un deficit de până a 0,35% din PIB.

Acest prag poate fi depășit în cazul unor circumstanțe excepționale, pe care Berlinul le va invoca cu privire la coronavirus.

Textul urmează să fie adoptat luni, într-o ședință a Consiliului Miniștrilor, și să fie aprobat în zilele următoare de către deputați.

În urmă cu numai o săptămână, Berlinul a pus la dispoziție un volum de 550 de miliarde de euro ca împrumuturi, plătite de banca sa publică, KfW.

Guvernul a hotărât să meargă și mai departe, ridicând acest plafon la 822 de miliarde de euro, având în vedere răspândirea tot mai rapidă a epidemiei în Germania, unde Instititul Robert Koch înregistra sâmbătă 16.662 de cazuri de infectare, cu 2.700 mai multe față de nivelul de vineri, iar numărul morților a crescut la 47.

RECESIUNE ”INEVITABILĂ”

Anvelopa urmează să ajute la finanțarea unei întregi serii de măsuri sociale - precum recurgerea la șomaj parțial, care ar urma să afecteze aproximativ 2,5 milioane de persoane, potrivit ultimelor proiecții - și să permită totodată o susținere a întreprinderilor.

Multe întreprinderi sunt nevoite să-și înceteze sau să își încetinească activitățile, existând riscul unor falimente în cascadă.

Germania, foarte dependentă de exporturi, este mai expusă decât alte țări la contracția schimburilor internaționale, cauzate de pandemia în curs.

Măsurile luate în Germania și la nivel internațional în vederea îndiguirii răspândirii noului coronavirus ”apasă greu” asupra pieței locurilor de muncă și economiei în această țară și nu este posibiă o evaluare ”nici a duratei pandemiei și nici a măsurilor legate de ea”, se arată în text.

Guvernul recunoaște că anul 2020 urmează să se soldeze, în consecință, cu ”o scădere clară a Produsului Intern Brut (PIB)”.

Președintele Bundesbank, banca centrală germană, a estimat că o ”recesiune” este ”de-acum inevitabilă”, într-un interviu acordat ziarului conservator Die Welt și publicat în ediția de sâmbătă.

NAȚIONALIZĂRI PARȚIALE

Concret, volumul ajutoarelor va ajuta la finanțarea Fondului de Salvare a Marilor Întreprinderi, iar în caz contrar este prevăzută o naționalizare parțială în vederea înfruntăriiacestei crize. Numai acest Fond va fi dotat cu 600 de miliarde de euro.

El are ca obiectiv ”să atenueze impactul economic al pandemiei coronavirusului asupra întrepridenrilor”, ajutându-le ”să-și depășească dificultățile legate de trezorerie” și ”consolidându-le capitalul” celor al căror faliment ”ar avea consecințe enorme asupra economiei naționale și pieței muncii”, se mai arată în text.

Statul german va avea în mod concret posibilitatea să naționalizeze - în mod parțial și în mod provizoriu - anumite întreprinderi, pentru a le ajuta să treacă houl crizei legate de coronavirus.

El a făcut deja acest lucru cu sectorul bancar în momentul crizei financiare din 2008/2009.

Compania aeriană Lufthansa - ale cărei aproape toate avoane sunt de-acum blocate la sol - ar putea fi unul dintre primii candidați la aceste operațiuni de ”recapitalizare” de către stat, potrivit presei germane.

TUI, numărul unu mondial în turism, a cerut deja un ajutor de stat, a cărui formă rămâne de definit.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
ajutor
coronavirus