Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în luna noiembrie prima creștere din acest an, de 1,8 puncte procentuale, până la 12,3%, față de 10,5% în septembrie, arată un studiu publicat duminică de Novel Research, potrivit căruia regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de contrabanda cu țigări.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier, potrivit News.ro.
"În noiembrie, se înregistrează creșteri ale contrabandei cu țigarete în majoritatea regiunilor țării. Doar în regiunea centru comerțul ilicit scade, cu 1,4 p.p. până la 0,3%. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, aflându-se în creștere cu 1,7 p.p. până la 30,2%. Niveluri ridicate se înregistrează și în vest (16,6%) și în sud-vest (15,4%). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” scade abrupt, cu 19,4 p.p. până la 30%, iar Moldova (17%), Ucraina (13,8%) și Serbia (1,2%) sunt în ușoară creștere. Studiul Novel este realizat pe un eșantion național reprezentativ de peste 2.500 de adulți fumători, din circa 150 de localități din toate regiunile țării, inclusiv mediul rural”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul său, Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice la British American Tobacco, spune că piața neagră a coborât în 2019, pentru prima oară în șase ani, sub nivelul de 14%, iar unul dintre efecte a fost că, tot în 2019, compania a virat cu 1,1 miliarde de lei mai mult către bugetul de stat.
"Sperăm ca membrii Parlamentului să țină cont de date atunci când vor discuta cea mai radicală propunere anti-tutun de până acum, care prevede interzicerea expunerii țigărilor legale la comercianții corecți și introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun. Sunt măsuri extreme, care vor limita piața legală și vor periclita rezultatele bune obținute de autoritățile de aplicare a legii. Într-una dintre cele mai strict reglementate țări din Europa în domeniul tutunului, care este în același timp și una dintre cele mai expuse la fenomenul contrabandei, sperăm că va deveni prioritară lupta împotriva rețelelor infracționale care vând țigări fără să ceară buletinul și fără să plătească vreo taxă, în loc de a căuta metode prin care să fie loviți jucătorii corecți, care creează zeci de mii de locuri de muncă și plătesc miliarde de euro la bugetul de stat”, a precizat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco.
De asemenea, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, afirmă că această creștere din noiembrie demonstrează încă o dată cât de vulnerabilă e România din punct de vedere geopolitic, România având a doua cea mai extinsă graniță externă a UE și ne învecinăm cu țări în care prețul e de 3-4 ori mai mic.
"A scăzut ponderea țigaretelor cheap whites, dat fiind că au fost descoperite și închise fabrici clandestine în Cehia, Slovacia și Bulgaria, dar asistăm la un reviriment, deocamdată timid, al contrabandei din Ucraina și Moldova. În multe zone de frontieră oamenii supraviețuiesc aproape exclusiv din contrabandă. Comerțul ilegal e în floare și în orașele mici și în mediul rural. Recent, zeci de magazine din Prahova sau Arad au fost amendate pentru că vindeau de sub tejghea țigări de contrabandă. Propunerea legislativă aflată în dezbaterea Parlamentului, care prevede interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine, va impulsiona acest tip de comerț ilegal. Sunt realități de care ne lovim zi de zi, dar ignorate de lobiștii anti-tutun”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
Alexandra Olaru, director External Affairs, Philip Morris România, spune că nivelul din septembrie de 10,5% care se încadra în media UE a fost obținut în urma unui cumul de factori.
CITEȘTE ȘI Asigurătorii străini au strâns prime de aproape 700 milioane de lei, la 9 luni. Pe ansamblu, companiile pierd bani din asigurări generale"Eforturile autorităților naționale au fost secondate de acțiunile de amploare din țările vecine și de o serie de decizii benefice, cum a fost cea de desființare a magazinelor duty-free din Moldova. Rezultanta acțiunii tuturor acestor factori a înregistrat însă o diminuare a intensității spre finalul anului, perioadă în care de obicei contrabanda crește. Controlul fenomenului contrabandei cu produse din tutun este puternic influențat și de predictibilitatea politicilor fiscale. Orice creștere bruscă de preț pe piața legală are valența de a conduce la expansiunea accelerată a pieței negre, generând astfel un impact negativ asupra încasărilor la Bugetul de Stat, dar și asupra afacerilor legitime. Dacă urmărim cu atenție datele istorice ale studiilor Novel Research, putem remarca cu ușurință legătura existentă între parametrii politicii fiscale și amplitudinea comerțului ilicit cu produse din tutun din România”, a declarat Alexandra Olaru, director External Affairs, Philip Morris România.
În ultimele două luni, autoritățile au desfășurat acțiuni de amploare împotriva traficului ilicit de țigări și importante cantități de țigări de contrabandă au fost confiscate atât în România, cât și în țările învecinate, spune, la rândul său, Adrian Pirau, director de vânzări și operațiuni la Imperial Tobacco Distribution Romania.
"Rețele de crimă organizată au fost destructurate datorită unor acțiuni punctuale eficiente. Prețul pachetelor de țigări pe 'piața neagră' a crescut pentru prima dată după o perioadă lungă de timp. În ciuda tuturor acestor eforturi, piața neagră și-a reluat creșterea, ceea ce înseamnă că avem nevoie de o strategie națională împotriva traficului ilicit de țigarete care să implice atât autoritățile responsabile cu aplicarea legii, cât și pe cele de reglementare. O astfel de Strategie, așa cum a fost cea elaborată în 2010, ar oferi mai multă consistență pe termen lung acestor acțiuni”, a declarat Adrian Pirau, director de vânzări și operațiuni la Tobacco Distribution Romania.
Potrivit site-ului Poliției Române, recent au fost confiscate 3.370.000 de țigarete de diferite mărci, în urma a 34 de percheziții efectuate de polițiștii de la transporturi din Timișoara, în județele Timiș și Arad.
CITEȘTE ȘI ANCOM vrea ca operatorii care dețin spectru neutilizat în benzile 3.400 - 3.800 MHz să-l poată pună la dispoziția altor jucători telecom, în anumite condiții"Direcția Generală a Vămilor a inițiat acțiuni de supraveghere și control în scopul combaterii traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun la frontierele Uniunii Europene, acțiuni derulate inclusiv în cooperare cu alte instituții de aplicare a legii din România și cu sprijiinul agențiilor internaționale de profil (OLAF, Europol, Selec, Organizația Mondială a Vămilor) și al administrațiilor vamale din statele vecine. Ca rezultat al acestor acțiuni, echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat în primele zece luni ale anului 2019 un număr de 29.636.018 țigarete, cu 18% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.
Țigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.
"Țigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, iar poliția de frontieră se află în prima linie de combatere a contrabandei. Pentru aceasta, am întărit parteneriatele cu autoritățile de aplicare a legii de pe plan local și din țările vecine. Vom continua perfecționarea profesională, precum și colaborarea inter-instituțională, în vederea limitării unui fenomen care prejudiciază statele Uniunii Europene cu sume considerabile anual”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliție Ioan Buda.
CITEȘTE ȘI OMV, Rompetrol și Lukoil se bat la PoștăProducătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulți ani.
Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, ei spun că este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.