Piața de recoltare de celule stem din România a atins pragul de maturizare, următorul pas transplanturile

Piața de recoltare de celule stem din România a atins pragul de maturizare, următorul pas transplanturile
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 30 apr 2016

În fiecare an, 5% dintre noii părinți apelează la serviciile de recoltare de celule stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușilor, nivel în scădere față de anii de boom economic când se situa la 12%, dar considerat matur de către băncile de celule stem. Valoarea acestei piețe este de până la 10 milioane euro, cu o creștere anuală de 5-7% din 2014 până în prezent.

Și așa, nivelul de recoltări de celule stem în România este dublu față de media europeană de 2,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

După 2010, când rata recoltărilor era la vârful de 12% din totalul nașterilor, piața a scăzut abrupt la un minim de sub 4% în 2013, după care a reînceput să crească.

MedLife cumpără banca de celule stem Stem Cells Bank din Timișoara CITEȘTE ȘI MedLife cumpără banca de celule stem Stem Cells Bank din Timișoara

Ca și valoare, piața a scăzut de la un maxim de 15 milioane euro la sub 10 milioane euro, din 2014 înregistrând însă o creștere de 5-7% pe an. Valoarea unui kit de recoltare este de circa 1.000 euro.

”Am început de la 0 în 2006, am ajuns la 12% în perioada în care lumea avea bani și cheltuia fără o motivație clară, și am ajuns la cei 5% în prezent, părinți care știu de ce fac asta, piața s-a maturizat (...) Vom mai asista la o creștere de două cifre a acestei piețe de anul viitor, când modificarea legii privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor își va produce efectele. O explozie a pieței ar putea avea loc dacă în România s-ar efectua transplanturi cu celule stem recoltate la naștere”, a declarat pentru Profit.ro dr. Bogdan Ivănescu, vicepreședintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) și președinte al băncii Stem Sure.

El spune că încurajarea realizării de transplanturi cu celule stem în România este foarte importantă, fiind deschidere atât din partea Agenției Naționale de Transplant, cât și a companiilor.

În România există mai multe centre acreditate pentru transplant, care realizează deja transplanturi cu celule stem adulte, precum cel de măduvă, iar medicii din aceste unități ar trebui să realizeze traininguri specializate pe transplant de celule stem recoltate la naștere, pe care companiile sunt dispuse să le susțină financiar.

”În SUA spre exemplu numărul de transplanturi cu celule stem recoltate la naștere de la copii au depășit numărul transplanturilor clasice de măduvă la copii (...) În România în fiecare an apar mii de cazuri noi de leucemie, există cerere și există multe cazuri de pacienți români care s-au tratat în Italia, Marea Britanie sau SUA cu celulele stem recoltate și stocate de băncile din România. Patologiile pentru care s-au tratat sunt leucemii, paralizii cerebrale, limfoame”, mai spune Ivănescu.

Potrivit acestuia, în România există 17-18 firme înregistrate pe acest domeniu, dar numai 8 active, jumătate locale și jumătate reprezentând bănci străine. Dintre acestea, Cord Blood Center, liderul pieței de celule stem din România, se află din 2014 în insolvență.

De altfel, după intrarea în insolvență, Cord Blood Center a ieșit din ARBACS, asociația numărând în prezent două bănci: Stem Sure și Biogenis, care reprezintă peste 20% din piață.

Un interes în dezvoltarea băncilor de celule stem îl au și rețelele private de servicii medicale care au și maternități, în prezent doar Regina Maria și MedLife având propriile servicii de acest fel.

”A avea bancă de celule stem este un diferanțiator în piață pentru centrele medicale. Mă aștept ca din ce în ce mai multe spitale să considere asta ca o mișcare naturală”, spune Ivănescu.

ARBACS este o asociație înființată în anul 2012. Sângele cordonului ombilical conține celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naștere.

În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulților, cât și în cel al copiilor, potrivit ARBACS.

viewscnt
Afla mai multe despre
celule stem
recoltare
bănci
transplanturi