Consumatorii obișnuiesc să înlocuiască computerele sau telefoanele mobile deținute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani, context în care, în 2021, peste 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost generate la nivel mondial, arată o analiză a Asociației Respo DEEE.
"Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalți și pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulți dintre noi dețin atât calculatoare cât și laptopuri, acasă și la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicații și softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulți dintre noi vor să țină pasul cu tehnologia și își cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producția de noi echipamente crește în pas cu tehnologia, însă nu toți consumatorii știu ce se ascunde în spatele acestei producții în masă. Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanțe chimice și apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Și să ținem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător", a explicat Cristian Pocol, președintele Asociației, conform Agerpres.
Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone.
28 noiembrie - Profit Financial.forum