Reducerea TVA la apă, pregătită de Guvern, nu va avea efecte benefice deoarece sectorul este integral fiscalizat, fără evaziune fiscală, iar bugetul nu va câștiga nimic ca taxe, ci va pierde mai mult decât au anunțat Finanțele, a declarat președintele Confederației Naționale a Patronatului Român. El semnalează că, în schimb, va crește consumul de apă, contrar tendințelor europene.
"Urmează reducerea TVA la apă de 9%. Este o măsură fără efecte benefice din cel puțin două motive: 1. Este un sector 100% fiscalizat. Prin urmare, aici nu există evaziune fiscală. Nu se va câștiga, prin urmare, nimic sub formă de taxe la bugetul de stat. 2. Va crește consumul de apă, ceea ce contravine tendințelor europene, de economisire a apei și de consum rațional al acestei resurse naturale", a afirmat președintele CNPR, Mihai Manoliu.
El apreciază totodată că impactul reducerii TVA va fi mai mare decât cel avansat de ministrul Finanțelor, de 250 milioane de lei, deoarece doar compania Apa Nova are o cifră de afaceri de 748 milioane de lei, iar un impact de 112 milioane de lei ar rezulta doar la nivelul Bucureștiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Codul Fiscal care va fi aplicat începând cu anul viitor va fi deja modificat de Guvern, prin reducerea TVA la apă și scutirea școlilor de la plata impozitului pe profit, Executivul urmând însă să revină și la decizia de impozitare a microîntreprinderilor cu 1-3%, în funcție de numărul de angajați, și de ridicare a pragului de venituri pentru încadrarea în această categorie la 100.000 de euro, măsuri blocate în Parlament. Toate aceste decizii vor fi aplicate de anul viitor, afirmă surse oficiale.