Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal”

Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal”
scris 7 sep 2015

Complicii lui Sorin Oprescu discutau codificat la telefon, despre mita care trebuia împărțită, în încercarea de a nu fi descoperiți de anchetatori. Astfel, se arată în Referatul prin care DNA cere arestarea mai multor angajați ai primăriei, dar și afaceriști, aceștia întrebau despre “restul de gard”, “alei”, “apă și canal”. Culmea ironiei, se refereau la mită aferentă exact acestui tip de lucrări.

UPDATE Șeful Administrației Cimitirelor, Cornel Bogdan Popa, a primit arest la domiciliu, pe motiv că a colaborat cu anchetatorii. Tribunalul București a dispus aceeași soluție și din același motiv și pentru Romeo Albu. Directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, directorul și adjunctul Palatului Brâncovenești, Ruxandra Avasiloae Petroi, respectiv Florin Șupeală, fostul șofer al primarului, Cristian Stanca, dar și interpusul Claudiu Bengalici, au fost arestați preventive pentru 30 de zile.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Tribunalul București decide astăzi dacă îi arestează preventiv pe complicii primarului general Sorin Oprescu: Cornel Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și fost director al Palatului Brâncovenești, Ruxandra Avasiloae Petroi și Florin Șupeală, actuali director, respectiv adjunct ai aceluiași centru cultural, Mircea Octavian Constantinescu, director economic al Primăriei Capitalei, Cristian Stancă, fost șofer al edilului și afaceriștii Romeo Albu și Claudiu Bengalici, aceștia din urmă interpuși ai oficialilor în circuitul șpăgii.

Concret, arată DNA în Referatul cu propunerea de arestare, firmele care obțineau contracte de la Administrația Cimitirelor și Palatul Brâncovenești virau șpaga în contul unor firme deținute de Albu și Bengalici, dar administrate, în realitate, de Cornel Bogdan Popa. Plățile se făceau în baza unor contracte fictive. Pentru a justifica sumele erau facturate atât de multe lucrări, încât, în unele cazuri, se ajungea la subcontractarea fictivă a 150% din lucrările realizate. Firmele interpușilor lui Popa nu aveau niciun angajat, astfel că nu puteau executa, în realitate, nicio lucrare.

Potrivit aceluiași Referat al DNA au existat și situații în care gruparea a înființat firme fantomă pe numele unor persoane care apoi au plecat din țară. Societățile interpușilor erau închise înainte ca sumele rulate să atingă valoarea totală a 60 de miliarde de lei vechi, pentru a nu atrage atenția organelor fiscale.

Banii erau retrași de cei doi așa-ziși patroni și predați lui Popa, care îi dădea, prin intermediul fostului șofer, primarului Sorin Oprescu. Fiecare membru al grupării își primea comisionul.

În încercarea de a nu fi interceptați complicii lui Oprescu foloseau termeni precum “gardul”, “aleile”, “apa și canalul” atunci când se refereau la mită. “Codul” nu i-a ajutat, însă, prea mult, fiindcă era previzibil, dat fiind faptul că se refereau la mită aferentă exact acestui gen de lucrări efectuate la instituțiile controlate de primărie.

Directorul Cimitirelor își dădea singur contracte

Procurorii DNA arată că lucrările de apă și canal de la Administrația Cimitirelor au fost acordate chiar unei firme a directorului Cornel Bogdan Popa, dar care, în acte, figura ca fiind a lui Bengalici. În realitate, lucrările au fost efectuate de o firmă subcontractoare, al cărei patron i-a denunțat la DNA fiindcă nu a mai fost plătit în totalitate. 

Popa a decis să-și acorde, practic, singur, lucrarea, prin trucarea licitației, fiindcă era nemulțimit de șpaga mică, primită cu întârziere, de la compania care mai câștigase, în trecut, același gen de lucrări și ai cărei patroni erau, de altfel, denunțători.

“Avea combinație la bancă”

Directorul Administrației Cimitirelor a fost interceptat ambiental, audio și video, când îi spunea unui complice că unul dintre intermediari “avea combinație la bancă, pe director”, astfel că reușea să scoată banii din firma fantomă fără ca documentele false să fie atent verificate. Anchetatorii verifică și această pistă.

Tribunalul București a dispus duminică arestarea primarului Sorin Oprescu pentru 30 de zile. Decizia nu este definită, dar este executorie, astfel că, cel puțin până la judecarea apelului, edilul rămâne în spatele gratiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin oprescu
mita
dna
anchete dna