Parlamentul modifică Legea etichetării laptelui pentru a evita infringement-ul. Eticheta va menționa țara de origine a laptelui predominant

Parlamentul modifică Legea etichetării laptelui pentru a evita infringement-ul. Eticheta va menționa țara de origine a laptelui predominant
scris 27 iun 2017

Legea care impune măsuri suplimentare de etichetare a laptelui a fost modificată astfel încât România să evite declanșarea unei noi proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, așa cum a avertizat anterior Profit.ro. Etichetarea laptelui a fost modificată și în privința țării de origine a laptelui materie primă, urmând ca pe produse să fie specificate țara de origine sau locul de proveninență a laptelui cu ponderea cea mai mare. 

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Urmărește-ne și pe Google News

În aprilie anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, act normativ care impune noi obligații de etichetare, în plus față de Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011, aplicabile produselor românești.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Parlamentarii au stabilit prin lege că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) și pentru Siguranța Alimentelor urma să notifice statelor membre ale Uniunii Europene și Comisiei Europene măsurile prevăzute, iar legea va intra în vigoare “în 90 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene”. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale, ANSVSA a notificat Comisia Europeană cu privire la cerințele suplimentare impuse în legea românească după publicarea în Monitorul Oficial, însă regulamentul Comisiei prevede că astfel de legi trebuie notificate la Bruxelles în formă de proiect.

După cum a relatat Profit.rola doar o lună de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, parlamentarii au inițiat modificarea legii etichetării laptelui, după ce au constatat că unele dintre prevederile adoptate de aceștia le creează dificultăți producătorilor.

Ulterior, prin consultare cu Guvernul, deputații au propus schimbări esențiale, autoritățile notificând în același timp Bruxelles-ul, astfel încât Comisia Europeană să poată lua în considerare aceste modificări și să emită o decizie.

În forma nemodificată, legea include prevederi asemănătoare cu cele ale Legii care obligă marile magazine să vândă 51% alimente de bază românești și pentru care Bruxelles a declanșat recent prima etapă a procedurii de infringement, așa cum avertizase anterior Profit.ro.

EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii

Legea etichetării laptelui stabilește că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și organizațiile și asociațiile din domeniu vor iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate românești. Practic, autoritățile s-au temut că forul european ar putea interpreta la fel și articolul din legea etichetării laptelui și au propus clarificarea acestor prevederi.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a eliminat, însă, prin vot, în totalitate aceste din urmă prevederi, evitând în acest mod și sancțiuni din partea Comisiei Europene.

O altă modificare importantă adusă legii este cea privitoare la obligația de a înscrie pe etichetă ”ţara de origine a laptelui materie primă pentru procesare”. Conform amendamentelor aduse legii, eticheta va include ”țara de origine sau locul de proveniență a laptelui cu ponderea cea mai mare”, iar în loc de ”numele, denumirea comercială şi ţara de rezidenţă a procesatorului din sectorul laptelui” va fi înscris doar ”numele operatorului economic procesator al laptelui”.

Potrivit legii nemodifcate, termenul de "produs românesc" putea fi folosit, la etichetarea laptelui de consum, doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone. Potrivit noilor modificări, orginea laptelui va fi atestată ”pe baza documentelor de trasabilitate”.

EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului

Etichetarea laptelui ar fi trebuit să includă obligatoriu, dacă este cazul, și procentul în care a fost folosit lapte praf pentru obținerea produsului final. Acum, însă, cu modificări, legea stabilește că pe etichetă nu mai trebuie trecut procentul de lapte praf, deoarece ar aduce ”prejudicii fermierilor prin scăderea cererii de lapte din partea fabricilor procesatoare de lapte praf”.

În schimb, mențiunea ”produs natural” va reveni doar produselor care folosesc 100% lapte și ”componente naturale provenite strict din lapte, fără a avea în compoziţie produse de origine vegetală sau animală alta decât laptele”. Până în prezent, legea stabilea că eticheta ”produs natural” revine laptelui ”fără înlocuitori de lapte sau lapte praf reconstituit”.

Noile prevederi legale ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, după ce vor fi promulgate de către președintele Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
eticheta
infringement
comisia
europeana
parlament
produs romanesc
lege
proiect