Licitația pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, inițiată în primăvara anului trecut, are termenul de valabilitate a ofertelor expirat, cu argumentul că guvernele statelor din care provin furnizorii de echipamente și sisteme de luptă nu au transmis în timp util, conform procedurii, confirmări. Ministerul Apărării vrea acum să modernizeze navele prin operațiuni offset, care presupun subcontractarea de lucrări către firme românești, o procedură la care a apelat și Guvernul Adrian Năstase când a cumpărat cele două fregate de la Guvernul britanic și care a generat un mare scandal după ce s-a constatat că firma britanică responsabilă de mentenanță prin offset, BAE Systems, al doilea producător modial de armament, nu și-ar fi îndeplinit obligațiile.
Offset-ul este o procedură utilizată în domeniul militar și impune, ca o condiție contractuală, participarea agenților economici români la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale și produse ce fac obiectul unui contract de achiziție sau la prestarea de servicii care contribuie la implementarea și exploatarea în bune condiții a echipamentelor și produselor achiziționate.
În mandatul Guvernului Năstase, operațiunea a generat un mare scandal intern, după ce Executivul român a cumpărat, în 2002, de la Guvernul britanic fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, dar firma desemnată de la Londra pentru a asigura mentența acestora în sistem offset, BAE Systems, nu și-a respectat obligațiile. În final, hotărârea de guvern care reglementa mentența cu firma britanică, avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, a trebuit aprobată pe motiv că "nu mai corespunde realității".
Acum, autoritățile române vor să modernizeze cele două fregate și au scos la licitație, încă din primăvara anului trecut, un contract în acest sens de peste 838 de milioane de lei, pe o perioadă de 3 ani și 6 luni. Cum a anunțat Profit.ro în august anul trecut, ofertanții selectați pentru a doua etapă a procedurii au fost consorțiul turco-român format din STM Teknolojileri Muhendislik, Haveslan Hava Teknolojileri Sanay, ASELSAN Electronic Sanayi și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații precum și Lockheed Martin Canada Inc (Canada), Finmeccanica SPA (Italia) și DCNS Rcs (Franța).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom RomaniaCeilalți ofertanți înscriși la primul termen al licitației, care a fost 3 mai, sunt Terma A/S (Danemarca), Thales Nederland BV (Olanda), BAE Systems Surface Ships Limited (Marea Britanie), SAAB AB Electronic Defence Systems (Suedia) și Israel Aerospace Industries.
Acum, însă, licitația are termenul de valabilitate a ofertelor expirat, iar Ministerul Apărării se gândește la un nou contract de offset. Argumentul este că ministerul nu a reușit să obțină în timp util confirmarea din partea guvernelor statelor furnizoare cu privire la disponibilitatea echipamentelor și sistemelor de luptă prevăzute pentru echiparea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, fapt ce a condus la expirarea termenului de valabilitate a ofertelor depuse.
“La acest moment, se are în vedere realizarea modernizării fregatelor, în cadrul procesului de achiziție a corvetelor multifuncționale, prin valorificarea operațiunilor compensatorii (offset) aferente acestui program de înzestrare. În ceea ce privește procedura anterioară, facem precizarea că termenul de valabilitate a ofertei și garanției de participare a expirat. Evaluarea ofertei pentru modernizarea fregatelor a fost finalizată, dar, din cauza complexității și multitudinii de echipamente și sisteme de luptă prevăzute pentru echiparea cele două nave militare, a fost necesară obținerea confirmărilor din partea guvernelor statelor furnizoare privind disponibilitatea sistemelor respective. Expirarea termenului de valabilitate a intevenit ca urmare a faptului că aceste confirmări nu au sosit în timp util”, a transmis ministerul pentru Profit.ro.
În martie 2016, Romtehnica a inițiat o licitație pentru realizarea programului de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, etapa a doua, contract estimat la 838,7 milioane de lei, fără TVA, pe o perioadă de trei ani și 6 luni. Garanția impusă se ridică la 16,7 milioane de lei.
Două luni mai târziu, Profit.ro a anunțat că la licitație s-au înscris nouă ofertanți.
În prezent, statusul procedurii de atribuire pe www.e-licitatie.ro este “În desfășurare”.
Prin acest contract, fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria trebuie să fie dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri și/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanțe superioare (radare, electronooptici și sonar tractat).
CITEȘTE ȘI Romtehnica a anulat licitația pentru dotarea cu torpile a fregatelor Regele Ferdinand și Regina MariaStatul a mai încercat să atribuie contractul de modernizare a fregatelor în vara anului 2009, când Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02550, a publicat pe SEAP un anunț de intenție, valoarea contractului fiind estimată la 1,37 miliarde de lei, fără TVA.
Anunțul de intenție a fost publicat pe 14 iulie 2009, iar procedura de adjudecare era programată să înceapă a doua zi. Datele SEAP relevă însă că procedura nu a mai fost inițiată.
CITEȘTE ȘI Bell Helicopter: România ar putea fi în 4-5 ani prima țară care produce integral un elicopter de atac BellFregata Regele Ferdinand (F-221), fosta HMS Coventry (F98), este actuala navă-amiral a Marinei Militare Române.
Fregata a fost predată României pe 19 august 2004 și a fost recepționată, după efectuarea probelor pe mare, în data de 9 septembrie 2004.
Fostă nava comandant a Marinei Regale Britanice în timpul războiului din Golf din anul 1991, fregata Regina Maria (F-222) a intrat în dotarea Marinei Române în data de 25 iulie 2005, după ce a fost revitalizată și reechipată în cadrul unui program început în 2003.
Anterior, denumirea fregatei a fost HMS London (F95).