Ovidiu Tender desființează pe bandă rulantă filialele Prospecțiuni SA din străinătate

Ovidiu Tender desființează pe bandă rulantă filialele Prospecțiuni SA din străinătate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 iul 2015
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA cu 56% din acțiuni, a hotărât închiderea subsidiarelor companiei din Tadjikistan, Mauritius și Singapore și analizează oportunitatea păstrării celei din Serbia.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, în AGA de luni, 27 iulie, de la Prospecțiuni SA s-a decis închiderea entităților juridice ale Prospecțiuni SA din Tadjikistan, Mauritius și Singapore.
 
"Situația actuală de pe piața de petrol și gaze, determinată de prețul petrolului, care se menține la un nivel destul de scăzut, a dus la îngreunarea lucrărilor în întregul sector Oil&Gas și la recalibrarea politicilor și bugetelor de investiții ale tuturor marilor companii de profil. Prospecțiuni SA, în calitate de furnizor de servicii conexe industriei Oil&Gas, a fost afectată indirect, principalii clienți reducându-și sau amânându-și proiectele de investiții planificate pentru anul 2015", se arată într-o notă a Departamentului Financiar al companiei, prezentată în AGA.
 
În plus, acționarii Prospecțiuni SA vor analiza, într-o AGA programată în 13 august, activitatea subsidiarei Prospecțiuni din Serbia și oportunitatea menținerii acesteia. 
 
Subsidiarele Prospecțiuni SA din Tadjikistan, Mauritius, Singapore și Serbia au fost înființate în 2011, 2012 și 2013, compania derulând, prin acestea, contracte de prestări de servicii de prospectare geologică pentru industria de hidrocarburi în statele respective. 
 
Subsidiara din Mauritius a fost înființată în principal pentru activitățile Prospecțiuni SA din Senegal. 
 
"Având în vedere că între România și Senegal nu există o convenție care să permită evitarea dublei impozitări, veniturile ce ar fi obținute în Senegal ar fi impozitate atât de către statul senegalez, cât și de către cel român, fără posibilitatea recuperării impozitului plătit în vreuna dintre cele două țări. De asemenea, sistemul economic din Mauritius încurajează și promovează investițiile străine prin intermediul legislației locale și tratatelor internaționale, oferind multiple avantaje de natură financiar - fiscală operatorilor economici non-rezidenți. În mod special, Mauritius are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri cu Senegal, zonă de interes pentu Prospecțiuni SA", se arăta într-o informare a Prospecțiuni SA din 2012.
 
Tot în AGA de luni, 27 iulie, acționarii Prospecțiuni SA au decis, în vederea diminuării deficitului de numerar pe termen scurt al companiei, prelungirea unui overdraft de 2 milioane euro de la BCR și sistarea caracterului revolving al acestuia, extinderea valabilității unui acord de garantare semnat tot cu BCR, pentru o nouă perioadă de 3 ani, și diminuarea plafonului acestuia de la 4 la 3 milioane euro, aprobarea prelungirii unei facilități de credit de la Eximbank pentru acoperirea deficitului temporar de numerar necesar activității curente în valoare de 13,5 milioane lei pentru o nouă perioadă de un an și aprobarea încheierii unor amendamente la contractele de ipotecă mobiliară și imobiliară ale societății aflate în derulare, prin care Prospecțiuni SA garantează contractele de credit încheiate cu băncile finanțatoare.
 
Ovidiu Tender, care controlează Prospecțiuni SA prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În același dosar, Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Decizia luată de Curtea de Apel București (CAB) este definitivă. În replică, soția lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunțat-o pe Alina Bica, fostul șef al DIICOT.
 
În primul trimestru al acestui an, Prospecțiuni SA a obținut un profit net de 9,24 milioane lei, față de o pierdere de 5,2 milioane lei în T1 2014, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu 4%, la 81,82 milioane lei.
 
Creșterea cifrei de afaceri a avut drept cauze, potrivit raportului trimestrial al companiei, serviciile prestate în această perioadă, rezultatul continuării lucrărilor la contractele începute la sfârșitul anului 2014, dar și condițiile meteorologice favorabile și diminuarea protestelor împotriva explorării și exploatării zăcămintelor de gaze de șist. Toate aceste elemente au condus la diminuarea cheltuielilor de exploatare cu 20% (68,45 milioane lei) față de trimestrul I al anului 2014, se afirmă în documentul citat.
 
În cursul primului trimestru al acestui an, Prospecțiuni a efectuat servicii de achiziție de date geofizice 3D cu 4 echipe geofizice, precum și lucrări de procesare de date geofizice în baza contractelor încheiate cu Romgaz SA, Hunt Oil și Amromco.
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu tender
prospectiuni sa
pretul petrolului