OTP Bank a contestat decizia Băncii Naționale a României prin care autoritatea s-a opus tranzacției de preluare a Băncii Românești. OTP era obligată să facă acest pas, pentru a nu plăti penalități către National Bank of Greece, potrivit surselor Profit.ro.
OTP Bank a contestat, la finele săptămânii trecute, decizia BNR prin care a refuzat autorizarea tranzacției de fuziune prin absorbție cu Banca Românească, au declarat oficialii băncii centrale.
Decizia BNR, anunțată în exclusivitate de Profit.ro, reprezintă o premieră în procesul de consolidare a sistemului bancar din România, în condițiile în care banca centrală n-a mai refuzat o fuziune până acum, respingând doar înființarea unor bănci noi, cum ar fi, spre exemplu, cazul lui George Becali.
Potrivit unor surse din piață, OTP Bank era obligată să conteste decizia de clauzele din contractul semnat cu National Bank of Greece, proprietarul Băncii Românești, dar că acțiunea este una formală, existând și posibilitatea ca contestația să fie retrasă, după împlinirea unui anumit termen.
Consiliul de Administrație al BNR se va pronunța asupra contestației, într-un termen de 30 de zile. Autorizarea a fost respinsă de Comitetul de supraveghere din BNR.
Național Bank of Greece și OTP Bank au semnat, în 27 iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro, potrivit raportului aferent trimestrului trei publicat de NBG. La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și împrumuturile acordate subsidiarei din România. Profit.ro anunțase anterior, în exclusivitate, că cele două părți sunt în discuții avansate pentru o posibilă tranzacție.
Achiziția ar fi crescut semnificativ cota de piață a OTP Bank în România, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus instituția de credit în jurul locului 8 în piață, față de locul 11 la finele lui 2016.