Nova Poshta, cel mai mare operator poștal cu capital privat din Ucraina, a deschis primul oficiu poștal în România, în Capitală, și vrea să mai deschidă unul în țară până la finele anului, obiectivul pentru 2024 fiind deschiderea altor opt unități, în București, Brașov, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Pentru acest an, bugetul de investiții al companiei se ridică la 600.000 euro. Intrarea curierului ucrainean pe piața românească a fost anunțată de Profit.ro în martie 2023.
"Vrem să mai deschidem un oficiu poștal în România până la finele anului. De asemenea, vrem să deschidem un centru de sortare la Otopeni. Bugetul alocat investițiilor pentru acest an a fost stabilit pentru 600.000 euro. Investiția într-un oficiu poștal se ridică la 50.000 euro.
Pentru 2024, planurile Nova Poshta pentru România vizează deschiderea a patru noi oficii poștale în Capitală, plus câte unul în Brașov, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noi urmărim să conectăm afacerile din România cu afacerile din Ucraina și Republica Moldova. Politica de preț a companiei urmărește ca nivelul acestora să se încadreze în media pieței, să nu fie mai ridicat. Avem servicii pentru persoane fizice, dar vom adăuga în scurt timp și oferta pentru companii", a anunțat Mihail Popovici, directorul general al Nova Poshta Global Ro, subsidiara locală a curierului din Ucraina.
În prezent, în oficiul poștal din Capitală lucrează 5 persoane, dar numărul acesta se va apropia de 10 după ce programul de lucru va fi extins și pentru weekend.
"Pentru acest an, subsidiara din România a Nova Poshta are ca obiectiv atingerea unui volum de 100.000 de colete pentru ambele categorii de clienți", a mai spus Popovici, care conduce operațiunile Nova Posta din Republica Moldova, unde compania se află în Top 3 al pieței de profil.
CITEȘTE ȘI Subscrierile asigurătorilor în T1: avansul s-a temperat semnificativNova Poshta Ucraina a fost înființată în 2001 de Viaceslav Klimov și Volodimir Popereșniuk, ultimul fiind prezent astăzi, la rândul său, la București. El a spus că, după ce Rusia a invadat Ucraina, activitatea companiei a scăzut cu 99%.
"Noi prelucram 1,5 milioane de colete pe zi. Intrarea rușilor în Ucraina a redus activitatea companiei cu 99%. După ce armata Ucrainei a reușit să stopeze înaintarea trupelor rusești spre Kiev, economia Ucrainei a început să revină pe un trend ascendent.
Datele oficiale spun că economia Ucrainei a scăzut cu 30%, dar, din punctul meu de vedere, economia reală a Ucrainei a revenit la valorile anterioare invaziei și acest lucru s-a întâmplat datorită antreprenorilor. Ucraina este o țară a antreprenorilor. În acest moment, o mare parte din mediul de afaceri din Ucraina se ocupă de economia războiului", a declarat Popereșniuk.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, discută cu Lidl și Kaufland vânzarea unei bucăți din fostul Tubinox. Au început lucrările la cel mai mare proiect rezidențial al lorEl a adăugat că, în acest moment, Nova Poshta este unul dintre cei mai importanți jucători pe zona de logistică din Ucraina, atât pentru scopuri umanitare, cât și pentru război.
"Noi ducem colete către cei care luptă în acest moment pe front. Avem un oficiu poștal situat la 15 km de linia frontului. Deși Ucraina este în război cu Rusia, economia țării noastre merge înainte. Noi investim în Ucraina în centre de sortare inovative, bazate pe tehnologii moderne, investim în extinderea oficiilor poștale, așa cum este cel inaugurat azi în București. De asemenea, investim în extinderea oficiilor poștale în țări din Europa.
Scopul nostru este să conectăm Ucraina cu alte țări din Europa pentru că, pe de o parte, acest demers susține economia țării noastre și orientarea afacerilor către vestul Europei. Pe de altă parte, din Ucraina au plecat milioane de persoane și, prin intermediul nostru, aceștia țin legătura cu cei rămași în țară. După oficiul din București, urmează primul oficiu din Germania", a mai spus Popereșniuk.
CITEȘTE ȘI Poșta Română apelează la consultant pentru selectarea noilor directori general și economico-financiarGrupul de companii Nova Post mai include NovaPay, furnizor de servicii financiare, Nova Post Global, care operează servicii transfrontaliere, Nova Post Moldova, liderul pieței de curierat rapid din Republica Moldova, Nova Post Polonia, Nova Post Lituania, Nova Post Cehia și, de acum, Nova Post România, care va furniza servicii de curierat între România, Moldova și Ucraina. În grup există și Supernova Airlines, înființată pe 1 octombrie 2021, care asigură transportul aerian internațional de colete și mărfuri.
Afacerile grupului de companii Nova Posta ating un miliard de euro, potrivit lui Popereșniuk.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Primii 5 operatori telecom locali rămân pe val: Rezultatul net s-a dublat. Au însă mai puțini angajați, iar datoriile depășesc, în unele cazuri, afacerile"În prezent, avem 40.000 de angajați, din 3.100 sunt pe front. Plătim salarii pentru toți cei 40.000 de salariați. Încercăm prin optimizări tehnologice să acoperim lipsa de personal provocată de război. Volumul de coletărie nu s-a modificat in 2022 față de 2021, cifrele sunt similare", a mai spus reprezentantul grupului.
Până în 2025, potrivit companiei, Nova Posta va deschide 200 de filiale în 30 de țări europene.
Fondată în 2001 de Viaceslav Klimov și Volodimir Popereșniuk, Nova Poshta deține o rețea de peste 10.000 de sucursale în Ucraina, Republica Moldova și Polonia.
Compania deține cea mai mare rețea din Ucraina, cu 9.700 de oficii poștale, 14.000 lockere și 110 depozite și terminale de sortare.